Tuesday, September 27th, 2022
Postet i: Mennesket |

Konflikt om naturgas i Europa hvis Rusland lukker

Kort over forbrug og produktion af naturgas i Europa
Russisk gas udgør en stor del af Europas gasforsyning, og de europæiske lande udveksler gas efter et kompliceret system. Grafik: Queen Mary University of London.

Rusland lukker for naturgassen til Europa, og pludselig skal Europas lande deles om meget mindre gas end normalt. Det er et realistisk senarie, som landene skal overveje før det sker. Ellers bliver det alles kamp imod alle om den sparsomme gas. Det viser et studie af forsyningsstrukturen for gas i Europa.

Ruslands gastrussel er et fælles Europæisk ansvar

“Naturgas udgør 24 % af energiforbruget i Europa. Landene undergår lige nu så store ændringer i deres energiforsyning og i deres gensidige afhængighed og sikkerhed for forsyninger, at vi aldrig har set noget lignende før”. Det konstaterer David Arrowsmith fra Queen Mary University of London.

Han står bag analysen af, hvad der sker, hvis Rusland lukker for gassen til Europa. For at minimere effekten af en krise i naturgas-forsyningen er landene nød til at samarbejde. De skal dele adgangen til deres energinetværk, for ellers sætter nogle få lande sig på det hele.

Europa rammes hårdt når Rusland lukker for naturgas

I et stort studie konkluderer en række forskere fra hele Europa, at Vesteuropa bliver ramt hårdt. Rusland leverer nemlig halvdelen af Europas forbrug af naturgas. Hvor hårdt landene rammes er dog meget forskelligt.

Rusland leverer nemlig gas fra øst, medens Norge leverer fra nord, Algeriet fra syd og Holland fra midten af EU. Ukraine vil derfor kun få omkring 5 % af sit nuværende forbrug, da landet stortset kører på Russisk gas. Østrig vil får en noget større mængde gas, men også det land bliver ramt af en russisk gasblokade. I den anden ende ligger Holland og Norge, som eksporterer gas. De vil have rigeligt, hvis de vælger at dække deres eget behov, før de sender gas videre til andre lande.

Norge og Storbritanien er anderledes på gasfronten

Briterne er importører af gas, men bliver alligevel ikke ramt af en Russisk blokade. Britterne får nemlig deres naturgas fra henholdsvis Norge og fra lande, der leverer gassen med skib. Skibstransport koster mere end rørledninger, men den er fleksibel, og mange lande kan levere.

I den kuriøse ende af analysen kan man tilføje, at britterne ganske vist er yderst sikre i dag. Men de er yderst udsatte i en gaskonflikt, hvis de kommer på kant med Norge. Men så kompliceret udvikler Brexit sig dog forhåbentlig ikke.

Europa skal kæmpe om gassen eller deles

Kort over Europas gasledninger
Europas gas bliver pumpet frem gennem rørledninger. De røde rørledninger på grafikken er planlagte, medens de blå er i drift. Grafik: Queen Mary University of London.

Hvem der skal have den sparsomme gas under en konflikt med Rusland, det bliver et ømt emne. For hvis Rusland lukker for gassen, får resten af Europa virkelig beskåret sine leverancer af naturgas. Gassen kommer som nævnt primært fra Norge, Holland og Algeriet

Men gassen skal i transit igennem en række lande, og det udgør et problem. De enkelte transitlande kan nemlig vælge at tage først, og dermed lade lande længere nede ad gasledningerne fryse. Derfor må politikerne finde et prioriteringssystem, lade det frie marked råde eller vælge en anden løsning.

Forskerne publicerer deres resultater i det videnskablige tidsskrift PLOS ONE. Du kan læse mere om forskerne analyse og konfliktscenarier, der siger, at europæerne skal finde et system at prioriterer gassen efter, hvis russerne lukker for gassen.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.