Monday, December 4th, 2023
Postet i: Jorden | |

Besøg den nyfødt ø ud for Pakistan

  • nov 5th, 2013
  • sciencef
  • Jorden

Pakistan har fået en ny ø, og på videoen her ser man tydeligt, at den består af mudder og sten, som havets bølger og strøm er ved at grave væk igen. Øen er stadig dækket med fisk, som er kommet op sammen med øen, og vand trænger op som små kilder mellem bobler og flammer. Boblerne og flammerne næres af gas, som stadig strømmer op igennem øen.

Muddervulkan
Den nye ø stod op ad havet ud for Pakistan efter jordskælvet i september i år. Denne video stammer fra et besøg på øen, som er skabt af en muddervulkan. En muddervulkan er et ret voldsomt fænomen, hvor mudder fra indtil flere kilometers dybde pludselig trænger op igennem lagene af sand, sten og ler oven over og strømmer ud på overfladen.

Øen er toppen af en mudderkage
Ud for Pakistans kyst har mudderet denne gang lagt sig relativt stabilt på havbunden lidt ud for kysten, og bunken af mudder er altså blevet så stor, at den rager 40 meter op over havbunden og dermed flere meter op over bølgerne. I løbet af nogle måneder vil de samme bølger grave øen væk igen.

Udløst af Jordskælv
Muddervulkanen blev udløst af rystelserne fra et jordskælv i september i år nogle hundrede kilometer inde i Pakistan. Mudderet har nemlig den egenskab, at når man ryster det, bliver det flydende. Desuden indeholder det en del gas, og derfor er den samlede blanding af vand, ler og gas lettere end materialerne oven over, som de derfor strømmer hurtigt op igennem.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.