Tuesday, September 27th, 2022
Postet i: Fysik |

Hvide tage gavner klimaet mere end grønne tage

  • aug 1st, 2019
  • sciencef
  • Fysik

Et hvidt tag på dit hus reflekterer meget af solens lys direkte ud i rummet, og derved begrænser det hvide tag klimaforandringerne. Desuden er det billigere end et grønt tag eller et sort.

Hvide tage på FN bygningen i København.
Hvide tage virker imod klimaforandringer, og FN’s nye bygning i København har hvidt tag suppleret med solceller.

Hvide tage betaler sig bedst for klimaet

Hvide tage er fremtiden af mange årsager, viser et studie. Først og fremmest begrænser de klimaforandringerne. Atmosfæren varmer nemlig op, fordi varmestråling har svært ved at forlade atmosfæren. Reflekterede solstråler stryger derimod lige igennem atmosfæren og ud i rummet, og hvid reflekterer netop store mængder af sollyset.

Ud over at de hvide tage ikke opvarmer atmosfæren, så opvarmer de heller ikke lokalerne under taget så meget som de mere almindelige sorte tage. Derfor sparer man strøm, og dermed CO2, til køling. Hvide tage er desuden billigere i drift end grønne tage, som kræver meget vedligehold.


Hvide tage er bedst og grønne er måske lige så gode

“Både hvide og grønne tage gør et godt stykke arbejde med at køle bygningen og køle luften i byen. Men hvide tage er tre gange mere effektive til at imødegå klimaforandringerne end grønne tage. Hvide er ikke meget bedre end sorte i økonomisk henseende, men de sorte udgør en stor sundhedsrisiko,” konstaterer Arthur Rosenfeld fra Berkeley Lab i Californien. Studiet er dog primært økonomisk, pointerer han.

Forskerne lader muligheden være åben for, at andre faktorer kan gøre grønne tage mere attraktive end hvide. De grønne tage har nemlig flere gavnlige virkninger, som studiet ikke sætter en pris på. Den økonomiske analyse medtager fx ikke, at græs og haver på tagene fanger en del af vandet ved skybrud, så de grønne tage letter presset på kloakkerne. I byer med regnvandsproblemer som fx København, giver de grønne tage derfor nogle fordele, som ikke er med i den aktuelle analyse.


Forbyd sorte tage

Hvide tage reducerer klimaforandringerne, medens sorte tage bidrager til dem. Grønne tage er derimod gode i byer plaget af store mængder regn, da de holder på vandet. Billede: Wikipedia
Hvide tage reducerer klimaforandringerne, medens sorte tage bidrager til dem. Grønne tage er derimod gode i byer plaget af store mængder regn, da de holder på vandet. Billede: Wikipedia

Om sorte tage er der derimod ikke meget godt at sige, hævder forskerne. Sorte tage fanger rigtig meget af sollyset, og derfor bliver de øverste etager i bygningen meget varme om sommeren. Dermed skal man betale for afkøling eller accepterer, at det kan blive direkte farligt at bo på kvisten. Desuden omsætter sorte tage det meste af solstrålerne til varme, som bidrager godt og grundigt til klimaforandringerne. Den nye FN bygning i København har heldigvis fået hvide tage.

Det er ikke bare et hvidt tag, der gavner klimaet, for også hvide skyer reducerer klimaforandringerne. Forskerne offentliggør deres resultater i magasinet Energy and Buildings. Du kan læse mere om at hvide tage er billigere i drift end grønne og desuden sundere end sorte.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.