Thursday, November 21st, 2024

Dobbeltstjerner skabes af store stjerner

Dobbelt-stjerne-systemer dannes, fordi skyen omkring den første stjerne bryder op i mindre hvirvler, der danner nye stjerner Grafik: Bill Saxton og NRAO/AUI/NSF

Dobbelt-stjerne-systemer opstår, fordi skyen omkring den første stjerne bryder op i mindre hvirvler. Hver af dem kan danne en ny stjerner Grafik: Bill Saxton og NRAO/AUI/NSF

Dobbelt-stjerne-systemer er almindelige og den første stjernes fødsel trigger den andens. Omkring den første stjerne roterer en sky af støv og gasser, og den bryder med tiden op i mindre roterende skyer. Hver af dem kan danne en ekstra mindre stjerne.

Dobbeltstjerner dannes af samme sky I den aller tidligste udvikling af et dobbelt-stjerne-systemet vokser en stor stjerne frem midt i en roterende sky af gasser. Senere bryder denne sky op i flere mindre hvirvler af gas, som kan danne en stjerne i deres midte. På den måde ender det med, at en eller flere mindre stjerner roterer omkring den store stjerne i midten, og i den periode har de hver deres sky af gasser hvirvlende omkring sig.

Nyfundne dobbelt-stjerner bekræfter model Det er fundet for nyligt af en række meget unge stjerner, der viser, hvordan det sker. De befinder sig ca tusind lysår borte fra vores egen stjerne, Solen. Nogle af disse stjerner har mindre stjerner cirklende omkring sig. En af stjernerne har en enkelt partner-stjerne, og de ligger begge to inde i den samme disk-formede gassky og roterer samme vej rundt. Det betyder, at de er dannet, som modellen ovenfor beskriver.

Forskerne har længe diskuteret, hvordan dobbelt-stjerne-systemer bliver dannet, og de har flere ideer. ”Den eneste måde at afgøre den debat på er, at observere meget unge stjerner og fange dem i deres dannelse,” forklarer John Tobin, som har været med til at finde og studere de unge stjerner.

Baggrunden for opdagelsen er en modernisering af det enorme radioteleskop Very Large Array i New Mexico i USA. John Tobin fra National Radio Astronomy Observatory og hans kolleger har offentliggjort deres opdagelser i Astrophysical Journal. Du kan læse mere om hvordan dobbelte stjernesystemer dannes.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.