Thursday, November 21st, 2024
Postet i: Biologi, Jorden |

Jordens ældste sten

Jordens ældste sten er denne mikroskopiske krystal af zirkon. Den er 4,4 milliarder år gammel. Foto: John Valley.

Jordens ældste sten er denne mikroskopiske krystal af zirkon. Den er 4,4 milliarder år gammel. Foto: John Valley.

Jordens ældste sten på 4,4 milliarder år har forskerne fundet, og den giver et tydeligt peg om livets udvikling her på kloden. For den er dannet ved Jordens overflade, og derfor må Jordens tidlige globale lavaocean være størknet på overfladen på den tid. Det betyder, at de første oceaner af vand dannet.

 

Jorden beboelig 160 millioner år efter sin dannelse

“Studiet underbygger vores antagelse om, at Jorden havde en hydrosfæren for mere end 4,3 milliarder år siden. Det bekræfter vores opfattelse af, hvordan Jorden kølede af og blev beboelig. Vores prøve blev nemlig dannet efter, at Jordens lavaoceaner var afkølet, og det beviser, at disse begivenheder kom meget tidligt. Dette kan også hjælpe os med at forstå, hvordan andre beboelige planeter vil blive dannet,” konstaterer professor John Valley fra University of Wisconsin-Madison.

 

Jordens ældste sten er lille, men giver stor viden

Den gamle sten er en lille krystal af mineralet zirkon, der bliver brugt i knap så dyre smykker som erstatning for ægte diamanter. Zirkonen her er dog knap en halv millimeter på hver led, men dermed er den stor nok til, at forskerne kunne sætte alder på den ud fra dens indhold af bestemte blyisotoper. Forskerne konstaterede også, at zirkonen har ligget relativt køligt, fra den var omkring 100 millioner år gammel.

John Valley og hans kolleger publicerer deres resultater i det videnskablige tidsskrift Nature Geoscience. Du kan læse mere om at Jordens ældste sten er en zirkon og fortæller om livet på Jorden.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.