Tuesday, September 27th, 2022
Postet i: Biologi, iScience |

Svedig mobiltelefon oplader selv

Løb fra de flade batterier. Foto: Pixabay

Løb fra de flade batterier. Foto: Pixabay

Træt af mobiltelefoner, der mister strømmen på en formiddag? Så få en, der omdanner din sved til strøm.

Forskerne arbejde som altid på at forbedre din mobiltelefon, og en gruppe af dem har lige fundet ud af at lave et materiale, som du sætter på huden, og når du sveder, så producerer det strøm. Den slags er lavet før, men der er to vigtige detaljer i det nye materiale. Dels skal det lave en held del strøm, for at du får noget ud af det, og dels skal materialet være strækbart, for at kunne sidde fast på og tæt til huden. Det er her forskerne nu har sat ind.

Mere strøm med enzymer og fjedre
For at lave mere strøm, har forskerne lavet et system med mange små guld belagte anoder og katoder. I sig selv kan de ikke lave strøm, men de er udstyret med et enzym, som nedbryder mælkesyren i din sved, og så virker det. Som lager for enzymet har forskerne sat carbon nanotubes på toppen af anoderne and katoderne.

For at gøre systemet elastisk har forskerne forbundet anoderne og katoderne med ledninger, som er snoet op til en fjeder. Hele herligheden er støbt ind i plast, som også er elastisk og som desuden let kan sættes på huden.

Motionsdevice
Det krævede solidt muskelarbejde at lave strøm på den måde, for sved skal der jo til. Forskerne på University of California valgte en motionscykel og fik en blå LED pære til at lyse, så systemet virker. Der skal dog mere strøm til, før det batter for telefonen, så lidt endnu må vi ty til solceller, brændere og powerbanks ude i det fri.

Hvis du er bekymret for enzymer, så lad os tilføje, at du selv er et uhyre kompliceret kemisk system, som kun kan fungere, så længe dine egne celler producerer store mængder af rigtig mange forskellige enzymer. Selv øl og klidboller kan kun laves ved hjælp af enzymer. Ikke fra din sved ganske vist, men fra gær.

Du kan læse mere om arbejdet med din telefons strøm, og detaljerne kan du finde i det videnskabelige magasin Energy & Environmental Science.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.