Monday, December 4th, 2023
Postet i: Fysik, Mennesket |

Usynligt høreapparet til døve om fem år

Chippen i det nye helt indopererede og dermed usynlige cochlear implant er den lille kvadrat midt den store firkant. Foto: Bragt med tilladelse fra Anantha Chandrakasan fra MIT.

Chippen i det nye helt indopererede og dermed usynlige cochlear implant er den lille kvadrat midt den store firkant. Foto: Bragt med tilladelse fra Anantha Chandrakasan fra MIT.

Cochlear implant er i dag løsningen for mange mennesker, der er døve, og en del af dette apparat bærer de uden på hovedet. Men om fem år regner forskerne med, at de døve kan få et apparat, der er helt indopereret i hovedet, så det ikke kan ses. Denne artikel er en opfølgning på vores tidligere artikel om det samme Cochlear implantat.

Cochlear implant skabt af strømbesparelser
Baggrunden for det nye usynlige cochlear implant er strømbesparende teknologi, og en af de vigtigste dele er den chip, som styrer implantatets arbejde. Anantha Chandrakasan fra Massachusetts Institute of Technology forklarer status på arbejdet med det nye apparat.

Fra forsker til forbruger
“Vi er stadig nød til at udvikle chippen til kommercielt brug og det samme gælder for resten af apparatet, og der skal også laves forsøg på mennesker med dette kommercielle apparat. Lige nu har vi udviklet en prototype, og det er meget lidt, der skal ændres i den i forhold til det kommercielle cochlear implant. Vi regner med, at det tager fem år, og vi vil gøre vores bedste for, at det lykkes,” fortæller Anantha Chandrakasan med eftertryk på det sidste.

Virker og indopereres som cochlear implant i dag
“Det nye apparat bliver ikke vanskeligere at indoperere end de tidligere cochlear implantater, men vi skal stadig arbejde lidt på monteringen i mellemøret.” Han regner desuden med, at det nye apparat kommer til at virke lige så længe som dem, der er på markedet i dag.

I fremtiden behøver døve med cochlear implant ikke at have knold i nakken. Foto: Cochlear Ltd.

I fremtiden behøver døve med cochlear implant ikke at have sendere uden på hovedet. Foto: Cochlear Ltd.

Andre udvikler cochlear implantatet til produkt
I følge Anantha Chandrakasan er detaljerne dog op til den kommende producent af implantatet, for hans universitet laver forskning, og udvikler ikke færdige produkter. Hans gruppe af forskere har bygget 25-30 apparater, og en kommende producent skal producere millioner. Derfor skal en virksomhed også tage hensyn til, hvordan implantatet kan produceres i stor skalamangler.

Forsøgspersonerne er glade for det nye implantat
“Generelt er vores cochlear implant-patienter nogle af vores mest taknemmelige patienter. Voksne der har mistet hørelsen bruger typisk ikke tegnsprog, men belaver sig istedet på deres implantat. Børn, der er født døve, får mest ud af deres cochlear implant, hvis de bliver opereret tidligt –  i USA er det når de er et år gamle,” fortæller forklarer Konstantina Stankovic fra forskergruppen. Alderen på et år eller mindre er det almindeligste i det meste af verden.

Du kan læse mere om det usynlige cochlear implant på ScienceFix og ved Massachusetts Institute of Technology.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.