Monday, September 28th, 2020

13.000 årig amerikaner

Et forhistorisk menneskeligt skellet fundet i Chan Hol hulen nær Tulúm på Yucatán halvøen. Foto: Tom Poole, Liquid Junge Lab

Et forhistorisk menneskeligt skellet fundet i Chan Hol hulen nær Tulúm på Yucatán halvøen. Foto: Tom Poole, Liquid Junge Lab

Forskerne har fundet liget efter en tidlig amerikaner I Chan Hol hulen på Yucatan halvøen i Mexico. Her har det ligget i 13.000 år, hvilket gør det til det et af de aller ældste fundne menneske skellet i både Nord- og Sydamerika.

For at sætte alder på den gamle amerikaner udnyttede forskerne geologien i området. Hulen er ligger nemlig nede i den kalksten, som udgør det meste af Yucatan halvøen, og derfor vokser der drypsten i hulen. En af stenene er vokset op fra gulvet og igennem hofteskålen på amerikaneren, og dermed skal stenen være yngre end liget. Stenen blev dateret ud fra analyser af dens indhold af forskellige isotoper af uran, ilt og kulstof, og alderen blev altså 13.000 år. En analyse af knoglerne gav omtrent samme resultat.

Du kan læse mere om en 13.000 år gammel amerikaner, og hele resultatet er offentliggjort i det meget velansete videnskabelige online magsine PLOS ONE.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.