Saturday, October 12th, 2024
Postet i: Universet |

Hypergigantisk stjerne er 1.300 gange større end Solen

En stjerne viser sig nu at være hele 1.300 gange større end Solen. Den er meget passende af klassen gul hypergigant. Foto: ESO/Digitized Sky Survey 2

En stjerne viser sig nu at være hele 1.300 gange større end Solen. Den er meget passende af klassen gul hypergigant. Foto: ESO/Digitized Sky Survey 2

En stjerne viser sig nu at være 1.300 gange bredere end Solen, at lyse en million gange stærkere end Solen og at have et volumen på mere end to millioner Solens. Selv om den er 12.000 lysår borte, kan den lige skimtes på himmelen.

Gul hypergigantisk stjerne er afsindig stor
Alle nye målinger af stjernen HR 5171 A viser, at den er enorm og desuden meget speciel. Den er den største kendte i sin klasse af stjerner, dvs gul hypergigant, og dens diameter er altså 1.300 gange større end Solens. Fordi dens masse kun er mellem 10 og 30 gange Solens, består det meste af den dog af varm gas.

Universets største jordnød
“De nye observationer viser også, at denne stjerne har en partner meget tæt på sig, hvilket også er meget overraskende. De to stjerner er så tæt på hinanden, at det samlede system ligner en gigantisk jordnød,” forklarer Olivier Chesneau fra Observatoire de la Côte d’Azur i Nice i Frankrig. Giganten er i den sidste del af sit liv som stjerne, hvor den udvider sig til en rød gigantstjerner, der kaster store mængder gas af sig, og det kan den gøre flere gange, før den dæmper lyset og til sidst slukker for det.

Gigantisk teleskop
Den gule gigantstjerne er meget passende blevet undersøgt med et ekstremt stort teleskop, som hedder Very Large Telescope. Forskerne har kombineret målinger fra et antal teleskoper, så de har kunnet simulere effekten af et teleskop, der er 140 meter i diameter.

Du kan læse mere om at den gule hypergigantiske stjerne, som lyser en million gange kraftigere end solen.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.