Tuesday, December 3rd, 2024
Postet i: Fysik, Universet | |

To superhurtige neutrinoer

Nede i isen på Antarktis måler kikker forskerne efter neutrinoer. Foto: Credit: Jamie Yang.

Nede i isen på Antarktis måler kikker forskerne efter neutrinoer. Foto: Credit: Jamie Yang.

Mindst femten nuller skal der til for at angive energien i to neutrinoer, som er målt på IceCube-laboratoriet på Antarktis. Energien er målt i elektronvolt. De to partikler, der er meget mindre end atomer, havde dermed mere bevægelsesenergi hver end en stueflue i fuld fart.

”Dette er den første indikation af meget enerenergifulde neutrinoer fra uden for vores solsystem”, forklarer Francis Halzen, der er leder på IceCube.

Usynlige partikler
Neutrinoer er elementarpartikler, der ikke reagerer med ret meget andet i Universet. Derfor kan de passerer lige igennem stort set alt, uden at efterlad sig spor eller blive opdaget – også gennem en detektor. Derfor er IceCube designet til at se flest mulig af de utallige neutrinoer, der passerer igennem den. Den består af en kubikkilometer is med 5.160 sensorer i, og når en neutrino en sjælden gang kolliderer med et atom i det enorme volumen af is, kan detektorerne måle lysglimtet. Den enorme energi kan neutroner fx have fået i kernen af en supernova, som er en ekstremt kraftig eksplosion i en døende stjerne.

Observationerne af de to partikler og 26 andre, der havde knap så travlt, er offentliggjort videnskabelige tidsskrift Science. Du kan læse mere om de hurtige neutroner fra uden for solsystemet og om Niels Bohr Instituttets del i arbejdet på IceCube.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi links i teksten.