Monday, December 4th, 2023
Postet i: Biologi, Teknik |

Biodiversiteten ved Antarktis kortlagt fra satellit

Biodiversiteten ved Antarktis' bugt O'Brien Bay. Her er et mangfoldigt samfund af marine hvirvelløse dyr som afrundede havskruer (ascidianer), fjerformede polychaete orme orange svamp. Foto: Jonny Stark / Australian Antarctic Division

Biodiversiteten ved Antarktis’ bugt O’Brien Bay. Her er et mangfoldigt samfund af marine hvirvelløse dyr som afrundede havskruer (ascidianer), fjerformede polychaete orme orange svamp.
Foto: Jonny Stark / Australian Antarctic Division

Biodiversiteten ved Antarktis er svær at undersøge på tæt hold, så nu har forskerne fundet ud af at kortlægge den fra satellit.

I det kolde bundvand under isskosser huser Antarktis en overraskende stor biodiversitet, for der er mad nok, og hvor der er mad, er der også dyr. Men lige ved Antarktis er det svært at studere fiskene og de mange spændende dyr på bunden. Det er koldt, der er is og det kræver et dyrt lejet fartøj, som kan operere i måneder i det ekstreme området.

 

Biodiversiteten ved Antarktis kortlagt ud fra havstrømme og satellitter

Derfor har forskerne studeret udbredelsen af phytoplankton ud fra satellitbilleder. Phytoplankton er mikroskopiske planter i havets overflade, og de viser sig ved specifikke farver i satellitternes billeder. Ved at sammenligne billederne med kendt havstrømme og konkrete undersøgelser af biodiversiteten ved Antarktis, har forskerne nu lavet en model, der viser, hvordan phytoplanktonen fordeler sig i havet, og hvor den kommer ned i vandmasserne, så den bliver til rådighed for fisk og de andre dyr på bunden.

 

Modellen skal beskytte biodiversiteten

Modellen er lavet ud fra data fra havet ud for Østantarktis, og forskerne bag modellen forventer, at den vil give brugbare oplysninger om farvandene resten af vejen rundt om det islagte kontinent. De foreslår, at man bruger modellen til at beskytte biodiversiteten i området og til at forudse, hvordan biodiversiteten ved Antarktis vil ændre sig i takt med klimaændringerne.

Du kan læse mere om en satellit baseret model til at kortlægge biodiversiteten ved Antarktis.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.

 

Sea squirts under havfladen ved​ Terre Adélie. Foto: Jonny Stark australske Antarktis Division

Sea squirts under havoverfladen ved​ Terre Adélie. Foto: Jonny Stark Australien Antarktis Division

Fisk og hvirvelløse dyr trives på bunden, hvor phytoplankt falder ned til dem. Foto: Australian Antarctic Division

Fisk og hvirvelløse dyr trives på bunden, hvor phytoplankton falder ned til dem. Foto: Australian Antarctic Division