Tuesday, September 27th, 2022
Postet i: iScience |

Telefon ved sovetid giver overvægt

Det er en dårlig ide at bruge telefon ved sovetid, for det blå lys fra skærmen forstyrrer søvnen. Foto: Pixabay.

Det er en dårlig ide at bruge telefon ved sovetid, for det blå lys fra skærmen forstyrrer søvnen. Foto: Pixabay.

Brug af telefon ved sovetid er absolut ikke nogen god ide, viser et studie af sammenhængen imellem overvægt og brug af elektronik. Især telefonen og computeren giver problemer, men TV og spil er også slemme. Studiet er lavet på børn og unge under 18 år, men det gælder formodentlig alle aldre.

Overvægten er ikke et direkte resultat af, at børn og unge leger med deres telefon ved sovetid, for det er ikke et spørgsmål om, at de er fysisk inaktive, medens de hygger sig med skærmen. Skærmene på de forskellige elektroniske enheder giver derimod søvnproblemer, og derfor er elektronikofrene trætte om morgenen, og der er en tæt sammenhæng imellem træthed og overvægt.

 

Computer og telefon ved sovetid fylder øjnene med blåt lys

En del af problemet er det blå lys, som øjet får fra de elektroniske skærme. De udsender meget af det, og det forhindrer dannelsen af søvnhormonet melatonin. Det laver kroppen nemlig kun, når lyset svarer til slutningen på dagen, og det er tid til en land søvn. Altså når lyset er svagt og rødligt. Skærmens blå lys svarer derimod til lyset fra den blå himmel midt på dagen.

Computer og telefon ved sengetid ser ud til at forkorte søvnen med omkring en hel time hver nat for de 8 til 17 årige. Fladskærmen med TV eller spil forkorter den med det halve. Telefonens og computerens skærm holder man så tæt på ansigtet, at man får mere blåt lys fra dem, end man gør fra en nok så enorm fladskærm i den anden ende af stuen. Man kan få en app, der fjerner det blå lys, for der er jo en app til alt.

“Vi fandt en sammenhæng mellem højere BMI og højere forbrug af teknologi. Vi fandt også at børn, der fortalte om mere teknologi ved sengetid, fik mindre søvn om natten. Disse børn var også mere tilbøjelige til at være trætte om morgenen, hvilket også er en risikofaktor for et højere BMI,” siger Caitlyn Fuller fra Penn State College of Medicine researchers.

Du kan læse mere om at elektronik og især telefon ved sovetid er dårligt for søvnen og dermed også for vægten.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.