Monday, December 4th, 2023
Postet i: Biologi, Sensation |

Blomster ramt af klimaændringer

blomster forår klimaændringerBlomsterne blomstrer i længere tid hvert år, end de gjorde for et halvt århundrede siden. Visse steder blomstrer de op til to måneder længere. Nogle blomster springer ud tidligere på året og andre fortsætter til længere ud på efteråret. Klimaændringerne har æren/skylden for det.

 

Forårets blomster kommer stadig tidligere op ad jorden. Det er ikke bare noget, du fornemmer, men noget forskerne kan bekræfte. Mere end to tredjedele af blomsterne i engene på Colorados bjerge har fx ændret perioden for deres blomstring på grund af klimaændringerne.

Halvdelen af ​​planterne i disse bjerge begynder nu at blomstre flere uger tidligere end for 39 år siden. Samtidig sætter mange arter deres sidste blomst senere på året end dengang. Blomsternes sæsonen har dermed udvidet sig fra sen maj til tidlig september, så den nu rækker fra sen april til sen september.

 

Blomster bliver aktiveret af varme og lys

Hvordan blomsterne bliver aktiveret om foråret er en kompliceret affære. Nogle planter bliver aktiveret af temperaturen, og her bygger trickeren på en mekanisme, der er lige så enkel, som den er kompliceret. Planterne fungerer ved, at en lang række forskelige kemiske reaktioner forløber inde i dem, og hastigheden af disse reaktioner er temperaturafhængig. Men de enkelte reaktioners hastighed reagerer forskelligt på temperaturen. Når nogle af reaktionerne bliver tilpas meget hurtigere end nogle specifikke andre reaktioner, så går planten igang med at vokse og blomstre.

Andre planter bruger lyset til at se, hvornår de skal igang, og deres blomstring bliver ikke så let påvirket af klimaforandringerne. Disse planter bruger proteinet phytochrome til at registrere, hvor meget rødt lys, der er omkring dem. På den måde kan de registrere dagenes længde, og dermed kan de bryde ud i blomster på samme tid hvert år. Mekanismen er dog ikke helt enkel, for forskere har konstateret, at planterne kan ændre phytochromernes reaktion på lyset.

 

De første blomster hvert år måles i blogs

De blomstrende resultater bygger primært på, at almindelige mennesker ser, hvornår de enkelte plantearter sætter deres første blomster hvert år. Det er nemlig noget, som mange andre end forskere interesserer sig for. Derfor bliver det beskrevet i blogs og mange andre steder. Forskerne har også fået data om blomster fra videnskabelige studier af humlebier og kulibrier, som jo lever af blomsters honning. De studier startede helt tilbage i 1974, hvor ingen af forskerne bag dette resultat tænkte på klimaforandringer.

Forskerne kommer fra University of Maryland, og de offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Du kan læse mere om, at blomster i bjergene blomstrer tidligere i takt med at klimaet bliver varmere.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.