Friday, March 29th, 2024
Postet i: Biologi |

Jorden har blomstret i 200 millioner år

Studiet af generne i planten Amborella fortæller om de blomstrende planters udvikling. Foto: Sangtae Kim.

Studiet af generne i planten Amborella fortæller om de blomstrende planters udvikling. Foto: Sangtae Kim.

For 200 millioner år siden voksede blomsterplanternes sidste fælles forfader. I dag fylder de det meste af Jorden, og til syneladende skyldes deres enorme succes, at de den gang fik en ekstra kopi af alle deres gener.

De ekstra gener gav planterne en særlig mulighed for at udvikle sig, for siden har en del af de ekstra kopier af generne ændret sig så nu koder de for andre ting. Nogle af dem er dele af selve blomsten. Fordoblingen af genomet kan løse et af Charles Darwins problemer med evolutionsteorien, nemlig den tilsyneladende pludselige spredning af nye arter af blomstrende planter for millioner af år siden, forklarer Claude dePamphilis, som er en af forskerne bag projektet. Hun arbejder ved Penn State University.

DNA fra en gammel plante
Studiet bygger på DNA analyser af planten Amborella trichopoda, som er en direkte efterkommer af de tidligste planter. I dag vokser den kun på hovedøen af Ny Kaledonien i Stillehavet. Der er ialt omkring 300.000 blomstrende plantearter på Jorden idag, og vores væsentligste fødevare som korn, ris og frugter er blandt dem. Derfor giver resultatet viden, som kan bruges i forædlingen af disse fødevarer.

Resultaterne kommer fra forskningsprojekter fra en række amerikanske universiteter, og de bliver offentliggjort i det videnskabelige magasin Science. Du kan læse mere om, hvad DNA fortæller forskerne om de tidlige blomstrende planter. og om betydningen af en fordobling af genomet.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.