Monday, December 4th, 2023
Postet i: Fysik |

Printer laver dele af et øje

  • dec 20th, 2013
  • sciencef
  • Fysik
Nu kan forskerne printe dele af nethinden med en inkjet printer. Foto: Desiare

Nu kan forskerne printe dele af nethinden med en inkjet printer. Foto: Desiare

Dele af øjets nethinde kan man printe ud med en printer, der virker lige som en billige inkjet fra supermarkedet. Foreløbig har forskerne fyldt to typer celler fra øjets nethind i printeren, og derefter har de printet levende væv. Cellerne overlevede fint printprocessen og fungerede efter hensigten.

“Vores studie viser for første gang, at celler hentet fra det færdigudviklede centralnervesystem, øjet, kan printes ved hjælp af en piezoelektrisk inkjet printer,” forklarer Keith Martin fra John van Geest Centre for Brain Repair ved University of Cambridge i England. Metoden placerer cellerne meget præcist, så på sigt håber forskerne, at metoden kan bruges til at reparerer nethinden i patienter.

Kompliceret proces
Keith uddyber metoden, da vi mailer til ham om den: “Vi tager stykker af nethinden, og fra den separerer vi forskellige typer celler ud som fx ganglion og glia. Derefter putter vi disse celler i reservoiret på inkjet printeren og printer dem med en hastighed på 1000 individuelle celler per sekund. Vi har vist, at overraskende nok overlever cellerne dette traume ekstremt godt, og de beholder deres evne til at vokse lige så godt som celler, der ikke er printet.”

Foreløbig ser patienterne dog verden i frøperspektiv, for forskerne brugte celler fra rotters øjne. De valgte celler af de to nævnte typer. Den ene sender nervesignaler fra øjet til visse dele af hjernen, og en anden type beskytter nervebanerne.

Keith Martin mailer også, at man fint kan forestille sig, at man på sigt kan lave mere kompliceret væv som fx nerveceller i rygmarven. På den måde vil man kunne give mange lamme mennesker førlighed tilbage. Forskerne publicerer deres resultater i det videnskabelige magasin Biofabrication. Du kan læse mere om, hvordan man kan printe en nethinde og hele den videnskabelige artikel kan du  også læse online.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.