Saturday, October 16th, 2021
Postet i: Biologi, Mennesket, Sensation |

Kræft på stenalderkost

Verdens ældste ondartede kræftsvulst er 1,7 millioner år gammel og den blev næret af stenalderkost. Foto: Patrick Randolph-Quinney

Verdens ældste ondartede kræftsvulst er 1,7 millioner år gammel og den blev næret af stenalderkost. Foto: Patrick Randolph-Quinney

Hvis du tror, at stenalderkost beskytter dig imod kræft, så læs lige denne artikel med nyt fra vore fjerne forfædre. Forskerne har nemlig fundet endnu et stenaldermenneske med kræft, og patienten døde for 1,7 millioner år siden. Det er langt tilbage i stenalderen.

Den gamle kræftsvulst sidder på en fodknogle, som er fundet ved Swartkrans lige uden for Johannesburg i Sydafrika, og svulsten er tydeligvis af en ondartet type. Forskerne kan se, at knoglen stammer fra en tidlig menneske art, men ikke hvilken art det er. Til gengæld er de ikke i tvivl om, at patienten levede af stenalderkost.

Ondartet svulst i foden
En af forskerne bag den ubehagelige opdagelse, Bernhard Zipfel, fortæller, at denne type kræft typisk rammer unge mennesker. Uden behandling er den dødelig. Ud fra den aktuelle knogle, kan han ikke sige noget om, hvor gammel patienten blev, eller om det var en mand eller en kvinde. “Men vi kan sige, at det havde en effekt på individets evne til at gå og løbe. Det har været smertefuldt.”

To millioner år gammelt barn med rygkræft
I samme ombæring af det videnskabelige magasin South African Journal of Science skriver forskerne også om en anden og endnu ældre kræftsvulst. Den er godartet og to millioner år gammel, og den plagede en dreng af arten Australopithecus sediba. Den svulst tager aldersrekorden for menneskelige kræftknuder.

Drengen hedder iøvrigt Karabo, han er holotype på sin art, og han blev fundet ved Malapa nord for Johannesburg i 2009. Kræftknuden sidder i en af hans ryghvirvler. Ud over alderen er svulsten dermed interessant af to grunde. Dels får mennesker sjældent kræft i ryggen, og desuden er det sjældent at børn får kræft.

Kræft er en gammel plage
På den baggrund konstaterer en af forskerne bag de nye resultater, Edward Odes, at “moderne medicin har tendens til at antage, at kræft og svulster i mennesker er sygdomme, som er forårsaget af en moderne livsstil og et moderne miljø. Vores studier viser derimod, at oprindelsen til disse sygdomme skete i vores tidlige forfædre, millioner af år før det moderne industrielle samfund opstod.”

Stenalderkræft har også været tæt på Danmark i både tid og rum. Den yngste kræftknude fundet i en af vore forfædre kender vi fra en neanderthaler, som døde for 120.000 år siden. Neanderthalerne levede også af økologisk stenalderkost.

De nye resultater er publiceret i South African Journal of Science, og forfatterne er et internationalt team ledet af forskere fra University of the Witwatersrand’s Evolutionary Studies Institute og South African Centre for Excellence in PalaeoSciences.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.