Tuesday, September 27th, 2022

Smartphones og papir ødelægger din hukommelse

Smartphones kan bruges til mange ting, og når du bruger den til at organiserer og huske med, så skader du din hukommelse. Foto: Makerere University, Uganda

Smartphones kan bruges til mange ting, og når du bruger den til at organiserer og huske med, så skader du din hukommelse. Foto: Makerere University, Uganda

Hvis din hverdag er uoverskuelig uden din smartphones kalender og en stribe andre praktiske app’s, så er du helt normal, og de ødelægger din hukommelse. To forskere er imidlertid ikke bekymrede.

Smartphonen er en fix lille computer, og den skader hukommelsen, viser to forskeres arbejde. Den ene af dem, Evan F. Risko, forklarer det således: “Hvis du har mulighed for at gemme nogle informationer på en computer, er der en mulighed for, at du ikke afsætter mental kapacitet til at huske den slags ting. Som et resultat bliver din evne til at huske informationer mindre.”

De bekræfter dermed, at øvelse gør mester, men de mener alligevel ikke, at smartphonen er nogen særlig skade til. For der er en grænse for, hvor mange informationer, man kan overkomme. Og hvis vi gemmer den samme information ved at skrive den på et stykke papir eller i en kalender, så træner vi heller ikke hukommelsen.

Andet elektronik skader også hukommelsen
At hukommelsen har brug for træning er der i øvrigt andre elektroniske eksempler på. Andre forskere har nemlig konstateret, at museumsgæster husker genstandene dårligere, hvis de fotograferer dem.

Et andet stude viste, at når man bruger telefonen, papir og blyant eller andre ting til at huske en plan, så ændrer det den fysiske aktivitet i hjernen, medens man husker planen og intensionerne bag den.

I en artikel i pdf-format har de to forskere noteret deres resultater, og forhåbentlig vil pdf-filen ikke få dem til at glemme deres resultater. Læs mere om at din smartphone ødelægger din hukommelse.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.