Saturday, December 10th, 2022

Skyer køler Jorden mere end forventet

De øverste skyer i billedet er ligger i omkring fem kilometers højde, og de begrænser opvarmningen af Jorden. Foto: Radovan Krejci.

De øverste skyer i billedet er ligger i omkring fem kilometers højde, og de begrænser opvarmningen af Jorden. Foto: Radovan Krejci.

Skyerne har meget stor betydning for udviklingen i vores planets klima, og derfor studerer forskerne dem nøje. Ny forskning viser ny, at skyer i omkring fem kilometers højde køler klimaet mere end forventet. Det er et problem for de almindelige klimamodeller, som ikke medtager disse skyer i deres beregninger, men desværre stopper disse skyer ikke klimaforandringerne.

Mellemhøje skyer køler overraskende meget
I det nye studie har forskerne undersøgt udbredelsen af tynde skyer i højder omring fem kilometer, og disse skyer viser sig at være meget mere udbredte i troperne end tidligere antaget. Fordi de reflekterer Solens lys, køler de klimaet, og studiet viser dermed, at de er en større afkølende faktor end tidligere antaget. Resultatet baserer sig på nye satellitobservationer og avancerede modelberegninger.

Forskerne bag de nye resultater sammenligner betydningen af disse skyers afkølende effekt med den opvarmende effekt af de såkaldte cirrusskyer. Det er skyer af iskrystaller, og de ligger i omkring tre gange så stor højde.

Fakta i klimamodeller
Her er et par af de grundlæggende tal i klimamodellerne. Hver dag sender Solen i gennemsnit omkring 340 Watt energi til hver kvadratmeter af Jordens overflade. Skyerne afkøler klimaet med omkring 20 Watt for hver kvadratmeter. Vores nuværende udledninger af menneskeskabte drivhusgasser opvarmer derimod klimaet med omkring 3 Watt for hver kvadratmeter.

Vores effekt på regnestykket ser derfor meget lille ud, men varmerekorderne i 2016 viser, at effekten nu beløber sig til ca halvanden grad for hele Jorden i gennemsnit. Effekten er størst ved Jordens poler, og en ekspedition til Grønland i denne sommer målte en temperatur på 45 grader i solen.

Skyer har forskellig effekt
Skyer dækker omkring 70 % af Jordens overflade på ethvert tidspunkt, og forskellige typer af skyer påvirker klimaet forskelligt. Lavthængende skyer som de blomkålslignende cumulus-skyer køler Jorden, medens højtliggende skyer af is, som de tynde cirrus-skyer varmer, derimod klimaet.

Det nye studie af de mellemhøje skyer er lavet af forskere fra Stockholms Universitet og University of Miami.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.