Monday, December 4th, 2023
Postet i: Biologi, Sensation |

Pelikan edderkopper – 18 nye sære edderkopperarter

Pelekan edderkoppen her er af arten Eriauchenius milajaneae, som lever i Madagaskar. Foto: Hannah Wood, Smithsonian

Pelikan edderkoppen her er af arten Eriauchenius milajaneae, og man kan faktisk dårligt finde en mere passende beskrivelse end pelikan for den lille edderkop. Foto: Hannah Wood, Smithsonian

Pelikan edderkopper er lige så sjældne, som de ser underlige ud. Men de virker fint, for de har stort set ikke ændret sig i 165 millioner år, og nu er der fundet 18 nye arter af dem.

Den første pelikan edderkop blev fundet i 1854 i en klump rav, og først to årtier senere konstaterede forskerne, at de løjerlige edderkopper stadig findes på Jorden. Der er god grund til, at den ser så speciel ud, for den lever af at spise andre edderkopper, og jagt på rovdyr er en farlig levevej. Du kan ændre position fra jæger til bytte ved den mindste fejl.

 

 

Pelikan edderkopper er effektive edderkoppe-jægere

Pelikan edderkopper sidder ikke i et spind og venter, men opsøger selv byttet. De gennemsøger skoven om natten og følger de lange silkeliner, som andre edderkopper har sat fast, for at holde deres edderkoppespind på plads. Når en pelikan-edderkop finder et offer, rækker den hurtigt ud og fanger det med sine lange kæber, som har tandlignende former på enden. Derefter forgifter pelikanen den fangne edderkop og holder den på passende afstand, indtil den er død.

Jagtstrategien er tydeligvis succesfuld, for de ældste kendte pelikan edderkopper sidder i ravklumper, som er er 165 millioner år gamle, og dyrene har stort set ikke ændret sig siden da. De lever da også i et pænt stort område omkring østaten Madagaskar, der er kendt for at have et meget varieret dyreliv med mange arter, som kun findes der. Pelikan edderkopperne lever også i Australien og i det sydlige Afrika, hvilket får forskerne til at antage, at dyrene har levet her siden superkontinentet Pangæa brød op for 175 millioner år siden.

Jagtscene fra en pelikan edderkops hverdag. For ikke selv at blive ædt i kampens hede, holder pelikan edderkoppen den fangne edderkop i passende afstand af kroppen. Så hovedets løjerlige form har faktisk et formål. Foto: Nikolaj Scharff.

Jagtscene fra en pelikan edderkops hverdag. For ikke selv at blive ædt i kampens hede, holder pelikan edderkoppen den fangne edderkop i passende afstand af kroppen. Så hovedets løjerlige form har faktisk et formål. Foto: Nikolaj Scharff.

 

 Navne og arter af pelikan edderkopper

Pelikan edderkoppen Eriauchenius milajaneae på billedet ovenfor er en af ​​de 18 nye arter af pelikan edderkopper fra Madagaskar, hvor den lever på et fjernt liggende bjerg i den sydøstlige ende af øen. Arten er opkaldt efter finderens datter, og så må man jo håbe, at pigen sætter pris på komplimentet. For et par dage siden blev andre syv nyfundne edderkopper navngivet efter monstre fra Ringenes Herre, Harry Potter og flere andre fantacy universer.

De 18 nyfundne arter stammer fra museumssamlinger og fra et stort projekt fra år 2000, hvor forskere gennem trawlede Madagaskar for nye arter. Gamle museumssamlinger er faktisk et almindeligt sted at fine nye arter af edderkopper og insekter. Dels tager det nemlig tid at beskrive dyrene, og dels viser det sig til tider, at hvad man engang regnede for én art, faktisk er to eller flere forskellige arter.

Du kan læse mere om de 18 nye arter af pelikan edderkopper, og der er flere billeder af dem på nettet De hårde videnskabelige fakta om edderkopperne er samlet i en videnskabelig artikel, som er frit tilgængelig.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.