Tuesday, November 12th, 2024
Postet i: Biologi |

Skoven med flest arter i Danmark

Slørkantlav (Thelotrema lepadinum) er en af de mange rødlistede lavarter som trives i Tofte Skov. Foto: Örjan Fritz

Slørkantlav eller Thelotrema lepadinum er en af de mange rødlistede lavarter som trives i Tofte Skov. Foto: Örjan Fritz

Tre nye arter er kommet for dagen i en skov i Lille Vildmose, og de kan overvåge klimaet, spore luftforurening og endda forbedre luften – hvis man er til parfumer. Og så gør de skoven Tofte Skov til den mest artsrige i Danmark.

Mest artsrige skov i Danmark
Tre nye arter af lav er kommet for dagen i Tofte Skov i Lille Vildmose, som ligger tæt på Aalborg. På grund af disse og andre arter er Tofte Skov nu erklæret for Damarks mest artsrig skov. På 101 egetræers stammer var der 106 arter af lav, og nogle stammer havde op til 40 arter. Nogle af arterne af lav voksede desuden på egetræer, som de normalt ikke trives på.

Tre nye laver fra Skandinavien
De tre nyfundne arter er kun nye i Danmark, for forskerne kender dem fra Skandinavien. De tre hedder:
Cyphelium karelium som trives på grantræer i Skandinavien, men i Danmark har den altså slået sig til tåls med en egestamme.
Milospium grahideorum er en lavparasit, som snylter på andre typer lav, og
Lepraria jackii er en støvlav, hvilket betyder at den mest ligner en støvet overflade.

Lav kan bruges
Lav ligner typisk skjolder af snavs på træstammerne, men kigger man nærmere efter, så har de et mønster. Laver er en type svampe, som lever i symbiose med alger, og de er faktisk nyttige. For eksempel er de meget følsommer over for temperatur og sammensætning af luften, og derfor kan de bruges som indikatorer på klimaforandringer og luftforurening. I Tofte Skov viser sammensætningen af arter, at de bliver udsat for luftforurening med kvælstof. Normalt er landbruget kilde til denne type forurening.

Parfumer med lav
Visse arter af lav bliver desuden brugt i parfumer. Forskeren bag fundet af laverne er Mia Mouridsen fra Biologisk Institut og Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet. Hun har publiceret sit fund i tidsskriftet Graphis Scripta. Du kan læse mere om Danmarks mest artsrige skov.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.