Saturday, December 10th, 2022
Postet i: Jorden |

Jakobshavn Isbræ speeder op

  • feb 3rd, 2014
  • sciencef
  • Jorden
Med den stakåndede hastighed af 46 meter om dagen strømmer Jakobshavn Isbræ i havet. Foto: Ian Joughin, PSC/APL/UW
Med den stakåndede hastighed af 46 meter om dagen strømmer Jakobshavn Isbræ i havet. Foto: Ian Joughin, PSC/APL/UW

Jakobshavn Isbræ på Grønland er den hurtigst strømmende gletsjer i både Arktis og Antarktis. 46 meter om dagen er gennemsnittet for hastigheden i 2012, og i sommermånederne var hastigheden højere. Det betyder, at Grønlands indlandsis strømmer hurtigere i havet nu end nogen siden før, for det er der, gletscheren får sin is fra.

“Vi ser nu hastigheder om sommeren på mere end fire gange, hvad de var i 1990’erne på den gletsjer, som vi på det tidspunkt mente, var en af de hurtigste, hvis ikke den hurtigste gletsjer i Grønland,” siger Ian Joughin fra Polar Science Center ved University of Washington.

Varmt vejr speeder gletsjeren op
Den høje hastighed skyldes en kombination af flere ting, som alle er resultat af det varmere klima. Fx strømmer varmere is hurtigere end koldere. Resultatet af hastigheden er, at denne ene gletsjer alene står for en millimeter stigning i det globale havspejl over det sidste årti.

Jakobshavn Isbræ skrumper
Overraskende nok betyder den højere hastighed ikke, at gletsjerens front stikker længere ud i havet. Faktisk rykker den op imod en kilometer ind imod landet hvert år, fordi den mister mere end 46 meter is om dagen. Det hænger sammen med, at varmere havvand når ind til gletsjeren, som derfor smelter nedefra og knækker hurtigere af.

Forskerne offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsskrift The Cryosphere, som er en open access journal fra European Geosciences Union. Det betyder, at du gratis kan læse den originale videnskablige artikel online. Du kan også læse, at Jakobshavn Isbræ strømmer med 46 meter om dagen i en lidt lettere udgave

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, og derfor har vi normalt links med.