Tuesday, September 27th, 2022
Postet i: Fysik, Universet |

Luke Skywalkers planet Tatooine er løbet hjemmefra

Planeter kan ikke dannes tæt på to sole, der roterer omkring hinanden. mEN DE KAN GODT SNIGEN SIG HEN TIL DEM EFTER DER ER DANNET. gRAFIK: David A. Aguilar (CfA)

Planeter kan ikke dannes tæt på to sole, der cirkler omkring hinanden. Men en planet kan godt snige sig hen til dem efter, den er dannet. Derfor har Luke Skywalkers planet Tatooine vandret hen til sine to sole. Grafik: David A. Aguilar (CfA)

Luke Skywalker løb hjemme fra i den første Star Wars-film, og astronomerne konstaterer, at hans hjemplanet Tatooine også er løbet hjemmefra.

Når en planet cirkler tæt omkring to sole, så er den dannet et andet sted, konstaterer astronomerne. Det betyder, at stjernekrigshelten Luke Skywalkers planet Tatooine, som netop har to sole, er vandret fra sit dannelsessted til sin nuværende bane efter den blev dannet. To stjerners tyngdekræft forhindrer nemlig effektivt, at planeter kan dannes tæt på dem.

 

Vandringen for Luke Skywalkers planet

“Vores simuleringer med computere viser, at den skive af stof, som findes ved dannelsen af et solsystem, er et fjendtligt miljø for selv store objekter med en stærk tyngdekraft. Da vi medregnede data for kollisioner mellem planeter og data for deres fysiske vækst, fandt vi, at planeten Kepler 34 (AB) B skulle have kæmpet for at vokse der, hvor vi finder det nu,” forklarer Doktor Zoe Leinhardt om en helt anden planet. Han arbejder ved Bristol’s School of Physics som er en del af University of Bristol.

Planeten Kepler 34 (AB) B cirkler omkring sine to sole over fem tusinde lysår fra Jorden, så den har ligheder med Luke Skywalkers hjemplanet. Det er dog ikke helt det samme. Kepler 34 (AB) B er en gasplanet, som ikke kan understøttet hverken sandfolket eller de andre ubehagelige væsner, som høre til på klippeplaneten Tatooine.

Zoe Leinhardt og kollegerne offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsskrift Astrophysical Journal Letters. Du kan læse mere om, hvordan planeter i solsystemer med to stjerner bliver dannet.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.