Monday, December 4th, 2023
Postet i: Fysik |

Biler som regnmåler

  • nov 28th, 2013
  • sciencef
  • Fysik
Biler kan bruges som regnmålere. Foto: Daniel Fitzner

Biler kan bruges som regnmålere. Foto: Daniel Fitzner

Taxaer i byen Hannover i Tyskland måler, hvor meget regn der falder i byen, og det gør de med bilens almindelige udstyr. Hver bil måler ret unøjagtigt, men mange biler tilsammen giver et præcisere resultat, end nogle få avancerede regnmålere kan gøre.

Metoden er enkel. I forruden har bilerne som standard udstyr en laser, der måler, om det er tid til at sætte vinduesviskerne i gang. Ud fra den lasers målinger kan forskerne beregne, hvor meget vand der er på forruden. Ved at kombinere det med målinger af positioner og dermed fart fra GPS’en kan forskerne dermed finde frem til, hvor meget det regner.

Indtil nu har forskerne testet metoden i en regnsimulator og derefter i trafikken i den Nordtyske by, men alene i Tyskland er der omkring 40 millioner biler. Derfor er potentialet enormt for relativt unøjagtige regnmålere, som i alt giver meget nøjagtigere målinger af regnen.

Bag undersøgelserne står fire forskerne fra Leibniz Universitet i Hannover i Tyskland. Forskerne har publiceret deres resultater i det videnskabelige magasin Hydrology and Earth System Sciences study. Du kan læse mere om at bruge biler som regnmålere.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.