Monday, June 27th, 2022
Postet i: Teknik |

Evig regn i Kina

  • jan 7th, 2014
  • sciencef
  • Teknik
Luftforureningen i Kinas millionbyer skal måske bekæmpes med kunstigt regnvejr. Foto: Sam Hakes

Luftforureningen i Kinas millionbyer skal måske bekæmpes med kunstigt regnvejr. Foto: Sam Hakes

Luftforureningen i Kinas millionbyer skal regnes væk med sprinklere monteret på de enorme bygninger. Tanken er, at luften på den måde bliver ren som efter en tordenbyge. Luftforurening er et stort og voksende problem i Kinas millionbyer.

“Hvis du kan bruge en halv time på at vande din have, så kan du også bruge 30 minutter på at vande den omgivende atmosfære,” mener Shaocai Yu. Det er en enkel løsning at spraye vand ud i atmosfæren for at simulere de naturlige typer nedbør, som er mest effektive til at fjerne eller samle luftbårne partikler og gasformig forurening. Metoden er desuden billig og hurtig virkende, og den behøver ikke yderligere forskning. Alle delene fra rør til dysser er udviklet.

Reducerer forureningen til et sundhedsskadeligt niveau
Shaocai Yu mener at luftforureningen kan komme helt ned på 35 microgram partikler pr kubikmeter luft, hvilket siger noget om problemets omfang. Allerede ved en dosis på 10 microgram er partiklerne nemlig sundhedsskadelige og øger i følge et ældre studie faren for lungekræft med 22 procent. Det tal afhænger dog også af partiklernes type og størrelse.

At rense luften til det sundhedsskadelige niveau vil kræve så meget vand, at det falder i bymidten som regn og det kan genanvendes til et nyt regnvejr – efter det er renset. Shaocai Yu arbejder ved Zhejiang University i Kina og ved North Carolina State University i USA. Forslaget om syntetisk regnvejr er publiceret i magasinet Environmental Chemistry Letters. Du kan læse mere om evig regn mod luftforurening i Kinas millionbyer.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.