Tuesday, September 27th, 2022

Pacemaker af fiskeaffald

Fiskeskæl kan leverer strøm til en pacemaker. Foto: Optics Express

Fiskeskæl kan leverer strøm til en pacemaker. Foto: Optics Express

Hjertet kan selv forsyne pacemakeren med strøm, hvis pacemakeren bruger en energikilde af fiskeaffald. Fiskeskæl genererer nemlig strøm, når de bliver bøjet.

Hvis det står til de opfindsomme indiske forskere bag den opdagelse, så skal deres fiskeaffaldsgenerator leverer strøm til mange forskellige formål. Særligt er den egenet til elektronik, som skal være biologisk nedbrydelig, gennemsigtig eller opløselig i kroppen.

Baggrunden for den nye opfindelse er store mængder indisk fiskeaffald, som forskerne satte sig for at finde en anvendelse for. Fiskeskæl er kendt for at være piezoelektriske, hvilke betyder, at de producerer strøm, når de bliver deformeret.

Fiskeskæl og blålys
Forskerne samlede fiskeaffald fra fiskemarkeder og kørte fiskeskællene igennem en demineraliseringsprocess. Derefter kunne de producere strøm, når skællene blev påvirket af mekaniske bevægelser, af kroppens bevægelser eller af lydbølger. Blot berøring med fingrene var nok til at få lys i 50 blå lysdioder.

Det piezoelektriske fiskeaffald er den første bionedbrydelige generator, som er lavet i en enkelt og billig produktionsgang. Forskerne ser derfor et stort potentiale i opfindelsen, forklarer Dipankar Mandal:

“I fremtiden er vores mål at implantere en bio-piezoelektrisk nanogenerator som strømkilde i en pacemaker, hvor den løbende vil generere strøm fra hjerteslag. Når der ikke længere er brug for den, vil den opløse sig selv. Da hjertevæv også er sammensat af collagen, forventer vi, at vores bio-piezoelektriske nanogenerator vil være meget kompatibel med hjertet.”

I spiselig elektronik vil fiskeaffaldsgeneratoren også være nyttig, så måske ender det med, at vi kommer til at spise hele fisken.

Udviklingen af den nye bionedbrydelige generator er lavet af professor Dipankar Mandal og flere af hans kolleger ved Jadavpur University i Koltata i Indien.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.