Monday, December 4th, 2023

Blød robot i 3D-print

Octabot er en heltigennem autonom robot, som er blød hele vejen igennem. foto: Lori Sanders.

Octabot er en heltigennem autonom robot, som er blød hele vejen igennem. foto: Lori Sanders.

Nu kan forskerne lave en robot, som både er blød helt igennem, og som desuden kan styre sig selv. Selv energiforsyningen, elektronikken og de bevægelige dele er erstattet af bløde systemer, og det meste af den lille robot-blæksprutte er støbt eller 3D-printet i plast.

Blæksprutter har altid fyldt meget i hjertet på forskere, der arbejder med bløde robotter. For selv om blæksprutter er bløde helt igennem, kan de alligevel lave kan masse narrestreger, og det gør dem til et ideelt forbillede for de bløde robotter.

Den nye bløde robot er da også tydeligt inspireret af en blæksprutte, og dens forsker-forældre kalder den endda for Octabot. Desuden er den blød helt igennem lige som forældrenes idol.

Blød robot helt igennem
Selv energiforsyningen er blødt. I stedet for et hårdt, elektrisk batteri trækker Octabot nemlig sin energi fra en lille tank med brintoverilte. Energien bliver udløst, når væsken reagerer med platinium og udvikler gas.

Robottens bløde krop har hulrum, som gassen kan brede sig i, og når gastrykket stiger et bestemt sted i kroppen, så bevæger den tilhørende arm sig.

Elektronikken i en normal robot er erstattet af et væskedrevet system, der i princippet virker helt som en simpel elektronisk oscillator. Men modsat det systen er Octabots system altså blødt

Let at massefabrikere Octabot
Den lille fyr er lavet af dele, der enten er støbt, 3D-printet eller fabrikeret ved blød lithography. Derfor er det let at massefabrikere den bløde robot. Formålet med at fabrikere den mangler imidlertid, da den faktisk ikke rigtig kan lave noget.

Octabot er kun et bevis på, at det kan lade sig gøre at lave en helt igennem blød robot. Forskerne vil nu lave er Octabot 2.0, der kan gå, svømme og interagere med sine omgivelser. Så bliver det også lidt mere interessant, at den er autonom.

En drøm er blevet virkelig
Alligevel lægger forskerne ikke fingrene imellem, når de beskriver perspektivet i Octabot:
“En gammel vision for området for blød robotteknologi har været at skabe robotter, der er bløde hele vejen igennem. Kampen har altid været at erstatte stive komponenter som batterier og elektronisk styring med analoge, bløde systemer og derefter sætte det hele sammen,” fortæller Robert Wood. “Vores forskning viser, at vi nemt kan fremstille de vigtigste komponenter i en enkel, og helt blød robot, og det lægger fundamentet for mere komplekse designs.”

Forskerne mener, at bløde robotter vil revolutionere forholdet imellem mennesker og robotter, og det er da sikkert også lættere at holde af en blød robot. Men indtil i dag har den kun funktioner nok til at erstatte et sovedyr.

Forskerne bag Octabot er Robert Wood, Jennifer A. Lewis og Hansjorg Wyss fra Harvard Universit.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.