Monday, December 4th, 2023
Postet i: Fysik |

Verdens mest præcise ur

  • jan 24th, 2014
  • sciencef
  • Fysik
Verdens mest præcise ur har kun den fordel, at det er meget præcist. Foto: Ye group og Baxley/JILA

Verdens mest præcise ur har kun den fordel, at det er meget præcist. Foto: Ye group og Baxley/JILA

Hverken uret i mobiltelefonerne HTC One eller Iphone 6-7-stykker er verdens mest præcise. Det er derimod et nyt strontium baseret ur, for det kan gå i fem milliarder år uden at ramme så meget som et sekund ved siden af. Jorden er til sammenligning kun godt 4,7 milliarder år gammel.

“Vi har allerede planer om at skubbe præstation endnu mere. Så i en vis forstand er selv denne artikel i Nature kun en midtvejsevaluerings-rapport. Du kan forvente flere nye gennembrud i vores ure i løbet af de næste fem til ti år,” fortæller Juni Ye fra University of Colorado Boulder i USA.

Ures præcision baseret på grundstoffer
Når det skal være helt præcist, bestemmer uret tiden, ved at måle på svingninger i mellem to energitilstande i et gitter af atomerne i et grundstof, og strontium og cæsium er pt langt de bedste grundstoffer til det. Men cæsium ure er pr definition mere præcise end ure baseret på strontium, selv om de måler tiden marginalt dårligere. Siden 1999 er tiden nemlig officielt blevet målt med cæsium ure, men det bliver der lavet om på, når de nye ure er tilstrækkelig præcise.

Præcise ure har et formål
At lave et ur der er mere præcist end det aktuelle lyder måske som en overflødig detaljer ude på videnskabens overdrev, men det er det ikke. Jo mere præcist man kan måle tiden, jo mere præcist kan man nemlig også måle på ting som tyngdekraft og temperatur. Og din smartphone får sin tid over nettet fra et avanceret ur, bliver den også mere præcise, når det centrale ur bliver opgraderet. Du kan læse mere om verdens mest præcise ur.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.