Tuesday, December 3rd, 2024
Postet i: Jorden | |

Verdens ældste is

  • nov 4th, 2013
  • sciencef
  • Jorden
DSC_3704

Foto: Steen Laursen

Forskerne vil kigge 1,5 millioner år tilbage i tiden, hvilket er næsten dobbelt så langt, som de kan i dag, når det handler om atmosfæren. Metoden består i at undersøge på de små luftbobler, som ligger nede i isen i Antarktis østlige isskjold. Grunden til at de vil se så langt tilbage er, at Jordens klima ændrede sig for omkring en millioner år siden. Før den tid vekslede det imellem varme og klode perioder med godt 41.000 års mellemrum, men siden har det vekslet med godt 100.000 års mellemrum. Ændringen kaldes den mid-pleistocene transition, og den er velkendt fra aflejringer i Jordens oceaner.

Ved at studere indholdet af gasser i den gamle atmosfære i isens bobler, håber forskerne at kunne sige mere om, hvordan Jordens klima er ved at udvikle sig i dag, hvor atmosfærens sammensætning også ændrer sig.

Østantarktis huser den gamle is
Forskerne regner med at finde den gamle is i det Østantarktiske isskjold. Interessen samler sig om isen under skjoldets højeste toppe og under et område tæt på selve sydpolen. Isen bliver nemlig dannet ved, at sne falder år efter år. Efterhånden presser de nye lag af sne den underliggende gamle sne sammen til is. Den gamle sne lukker sig om atmosfæriske luftbobler, og jo dybere isen ligger i indlandsisen, jo ældre vil luften i boblerne i den derfor være.

Den nederste is skulle i princippet være fra dannelsen af isskjoldet, men sandheden er lidt mere kompliceret. Mange steder smelter isen ved bunden på grund af varme fra jordens indre. Andre steder glider den langsomt ned ad et skrånende underlag og bliver foldet og derfor ubrugelig for forskerne.

Verdens hidtil ældste is er 800.000 år gammel og stammer fra en 3,2 kilometer lang iskerne fra Dome Concordia på Antarktis. Bag det kommende arbejde med gammel is står et meget omfattende team fra mange lande og institutioner.

På nettet finder du både en kort tekst og en solid artikel om jagten på verdens ældste is

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi links i teksten.