Thursday, November 21st, 2024
Postet i: Mennesket |

Drømme huskes bedre af nogle hjerner

Hvis du husker dine drømme, reagerer du let på dine sanser. Foto: Ian Sane.

Hvis du husker dine drømme, reagerer du let på dine sanser. Foto: Ian Sane.

Hvis du husker drømme, så er du tæt på at vågne flere gange om natten på grund af lyde. Sådan er din hjerne skruet sammen.

Alle drømmer
Nogle mennesker drømmer tilsyneladende mere end andre, men i realiteten husker de bare deres drømme, medens andre ikke gør. Drømme-huskerne reagerer nemlig mere på fx lyd, medens de sover, og det bringer dem i en delvist vågen tilstand, hvor de kan huske. Under søvnen husker hjernen derimod intet. Drømme-glemmerne sover sig derimod igennem deres drømme, som intet spor efterlader til næste morgen.

At huske drømme afhænger af hjernen
Der er forskel på hjernen i drømme-huskere og drømme-glemmere. En central del af hjernen for håndtering af input fra sanserne er nemlig mere aktiv i drømme-huskerne. Det betyder, at de både i vågen og sovende tilstand er mere opmærksom på, hvad deres sanser fortæller dem.

Drømme-huskere vågner næsten om natten
“Dette kan forklare, hvorfor drømme-huskere reagerer mere på miljømæssige stimuli, vågner mere under søvnen og dermed indkoder drømme bedre i hukommelsen end drømme-glemmere. Faktisk er den sovende hjerne ikke i stand til at huske nye oplysninger. Den skal være i en vågen tilstand for at gøre det,” forklarer Perrine Rub fra Lyon Neuroscience Research Center i Frankrig. Hun udelukke ikke, at der der også kan være forskel på antallet af drømme i de to grupper: drømme-huskerne kan i princippet godt producere en større mængde af drømme end drømme-glemmerne.

Test af to grupper drømmere
Forskerne havde to grupper drømmere i deres test. Drømme-huskerne huskede i snit lidt flere end fem drømme hver uge, medens drømme-glemmerne huskede mindre end to drømme hver måned. En del af forsøget bestod desuden i at kigge nærmere på aktiviteten i hjernen på de to grupper.

Perrine Rub og hendes kolleger offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsksrift Neuropsychopharmacology. Du kan læse mere om, at folk, der husker drømme, er mere opmærksomme på deres sanser.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.