Monday, December 4th, 2023
Postet i: Mennesket | |

Motionister får intelligente børn

64150pille
Bare 20 minutters motion 3 gange om ugen gennem graviditeten forbedrer udviklingen af den nyfødtes hjerne.

Motion er godt for både din egen og dine børn intelligens, så det er ikke så dumt at komme ud og bevæge sig.

Bare tyve minutters motion tre gange om ugen under graviditeten er nok til at give dit barns hjerne et forspring, og det har måske betydning for barnet hele livet igennem. Det viser et studie, hvor tre forskere har sat gang i en gruppe vordende mødre og siden har målt på deres nyfødte børns hjerneaktivitet.

”Vores forskning indikerer, at øvelser under graviditeten fremmer det nyfødte barns hjerne,” forklarer en af forskerne, professor Dave Ellemberg. Han tilføjer, at dyreforsøg tidligere har vist noget tilsvarende, men dette studie er det første på menneskebørn. Forskerne håber, at deres resultater vil få betydning for, hvordan vordende mødre ser på motion under graviditeten.

Intelligente børn med elektroder

Studiet bestod i, at en gruppe kvinder i andet trimester skulle træne moderat i tyve minutter tre gange om ugen. De skulle op i et niveau, hvor de blev lettere forpustet. Børnene fik målt deres hjerneaktivitet 8-12 dage efter fødslen med 124 bløde elektroder uden på hovedet, medens de sov i deres moders arme. Resultatet var, at barnets hjerneaktivitet var mere moden, hvis moderen havde trænet. Når børnene fylder et år, vil forskerne vende tilbage til dem for at se, om de stadig ligger i front på det område.

Motion er godt for gravide

Indtil for nylig har det, i følge forskerne, været almindeligt at foreslå vordende mødre at tage den med ro i de ni kommen måneder. Men forskerne nævner en række ulemper ved inaktivitet under graviditeten:
– komplikationer under graviditeten,
– besværlige fødsel,
– langsom genoptræning efter fødslen og
– overvæg for barnet.
Og så er motionen øvrigt også god for moderens hjerne.

Bag resultatet står de tre forskere professor Dave Ellemberg, professor Daniel Curnier og PhD-studerende Élise Labonté-LeMoyne. De kommer fra University of Montreal og dets tilknyttede hospital CHU Sainte-Justine children’s hospital.

Læse mere om studiet af  børnenes hjerneaktivitet. Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.