Monday, December 4th, 2023
Postet i: Teknik |

Bitcoins værdi følger ikke værdien af andre aktiver

  • feb 9th, 2017
  • sciencef
  • Teknik

Bitcoins værdi skifter usystematisk, hvis man bare ser på værdien af andre objekter, man kan investerer i. Det være sig aktier, råstoffer, obligationer eller valutaer. Grafik: Pixabay.com

Bitcoin og andre kryptovalutaer stiger og falder samlet, men der er ingen sammenhæng imellem dem og aktier, guld eller nationale valutaer.

Medens denne artikel bliver skrevet, er en Bitcoins værdi omkring 50.000 kroner, forskellige kilder giver forskellig kurs. Dollaren er seks kroner og syv øre værd. Men hvor Bitcoins værdi er halveret med godt 40.000 kroner over den seneste måned, er dollarens værdi faldet med cirka 10 øre. Den type observationer har fået en gruppe forskere til at kigge på værdien af Bitcoin og andre kryptovalutaer for at se, om de svinger i takt med obligationer, aktier, guld og traditionelle valutaer.

 

Bitcoins værdi følger ikke værdien af andet

Det viser sig, at Bitcoins værdi ikke følger værdien af andre ting, man kan investere i. Hverken valutaer, råvarer, obligationer eller aktier ser ud til at påvirke værdien at Bitcoin. Omvendt påvirker værdien af Bitcoin ikke værdien af disse investeringsalternativer. Det tegner et billede af et investeringsobjekt, der er uafhængigt af resten af markedet.

 

Andre kryptovalutaers værdi følger Bitcoins værdi

Men helt uafhængig af andre værdier er Bitcoin faktisk ikke. Bitcoin er nemlig ikke den eneste kryptovaluta på markedet, og værdien af dem er tæt forbundet med hinanden, konstaterer forskerne. Det er specifikt kryptovalutaerne Litecoin og Ripple, som forskerne har analyseret, og her er sammenhængen med Bitcoin tydelig. De to kryptovalutaer fulgte tydeligt Bitcoins værdi. Tilgengæld var det også tydeligt, at værdien af Litecoin og Ripple ikke påvirkede Bitcoins værdi i nogen væsentlig grad.

Derfor konkluderer forskerne, at kryptovalutaerne stiger og falder i samlet flok, og at det er den høje værdi af Bitcoin, som trækker læsset for de andre.

 

Investering i kryptovalutaer alene er en dårlig ide

Til ScienceFix forklarer en af forfatterne til artiklen, hvad det betyder for investorer i kryptovalutaer. Der er Dr. Larisa Yarovaya, som er lektor i finansiering ved Anglia Ruskin University i Storbritannien.

“Det betyder, at fordi kryptovalutamarkederne er relativt isolerede fra andre finansielle aktiver, kan de tilbyde diversificeringsfordele til porteføljeinvestorer, fordi de har deres egen risiko.

“Omvendt betyder det, at hvis en investor kun vil investere i forskellige kryptovalutaer, og udelader andre aktiver, så vil diversificeringsfordele og risikoreduktion ikke fungere. Kryptovalutaernes korrelation med hinanden betyder jo, at priserne på dem er indbyrdes forbundne. De stiger og falder i takt med hinanden, så når Bitcoins værdi går ned, vil de andre kryptovalutaers værdi også falde. Men guld og andre aktiver kan stadig gå op.”

 

Uden betydning hvis Bitcoins værdi kollapser

Kryptovalutaernes manglende korrelation til andre markeder betyder desuden, at et kollaps i Bitcoins værdi ikke vil reducere prisen på guld eller påvirke aktiemarkedet negativt. Men de stærke forbindelser mellem Bitcoins værdi og andre kryptovalutaer betyder, at de valutaer vil følge med.

Du kan læse mere om Bitcoins værdi og kryptovalutaerne i forhold til værdien af andre investeringsobjekter. Uanset hvad man i øvrigt mener om Bitcoins værdi, så er kryptovalutaen ganske fascinerende læsning. Sådan virker Bitcoin

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.