Friday, June 25th, 2021
Postet i: Universet |

Miniplanet har ringe

En miniplaneten viser sig nu at have ringe af samme type som Saturns. Grafik: Lucie Maquet.

Miniplaneten Chariklo viser sig nu at have ringe af samme type som Saturns. Grafik: Lucie Maquet.

Miniplaneten Chariklo viser sig nu at have to ringe af samme type som kæmpeplaneten Saturns. Men miniplanetener er kun lidt over 100 kilometer i diameter, hvilket er meget mindre end forskerne regnede med, at den slags ringe kræver.

Chariklo har to ringe
Chariklo er en nogen lunde rund miniplanet, som er cirka 130 kilometer i diameter, og forskerne har nu opdaget, at den har to ringe. De er henholdsvis tre og syv kilometer brede, og der er ni kilometer imellem dem. Forskerne regner med, at ringene er dannet af støv fra sammenstød mellem miniplaneten og andre objekter. Ringene bringer den lille Chariklo i selskab med sin kæmpe store naboplanet Saturn som ringbærer. Miniplaneten cirkler omkring Solen imellem banerne for planeterne Saturn og Uranus, og dermed befinder den sig i den ydre del af vores solsystem.

Chariklos ringe skyggede for stjerne
Forskerne har ikke direkte set ringene, da de er meget langt væk. Men ringene skyggede for lyset fra en fjern stjerne i et par sekunder lige før og efter, at Chariklo passerede foran stjernen. Det var nok til, at forskerne kunne beregne ringenes bredde.
“Jeg prøver at forestille, mig hvordan det ville være at stå på overfladen af dette frosne objekt og kigge op på et 20 kilometer bredt system af ringe, der er tusinde gange tættere på end månen,” fortæller Uffe Gråe fra Niels Bohr Instituttet i København. Vi andre, som ikke har en astronoms indsigt og fantasi, kan støtte os til den grafik, Nick Risinger har fremstille.

Ringene omkring miniplanten Chariklo kan man tydeigt se fra dens overfalde, men ikke fra Jorden. Grafik: Nick Risinger.

Ringene omkring miniplanten Chariklo kan man tydeigt se fra dens overfalde, men ikke fra Jorden. Grafik: Nick Risinger.

Forskerne ventede ikke, at små planeter kan ringe
“Vi kiggede ikke efter ringe og regnede ikke med, at så små legemer som Chariklo havde den slags, så opdagelsen kom som en total overraskelse, lige som den enorme grad af detaljer vi så systemet i,” konstaterer Felipe Braga-Ribas fra Observatório Nacional/MCTI i Brasilien. Forskerne offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsskrift Natureog du kan læse mere om at miniplaneten Chariklo har to ringe af samme type som Saturn.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.