Saturday, May 4th, 2024
Postet i: Biologi, Mennesket |

Muskler mod søvnløshed

freeimages.com/Simon Cataudo

freeimages.com/Simon Cataudo

En del af dine muskler sikrer, at du kommer dig efter at have manglet søvn i en periode. Mere præcist er det et gen i musklerne, som gør forskellen. Forskerne bag opdagelsen gætter selv på, at grunden til at det først bliver opdaget nu er, at forskere plejer at lede efter grunde til søvnløshed i hjernen. Men det samme gen løser ikke problemet, når det arbejder der.

Genet hedder Bmal1, og forskerne konstaterer, at når de sætter et par ekstra kopier af det ind i DNA’et, så kommer man sig hurtigere efter 24 timers søvnløshed. Altså er man mindre træt på arbejdet efter en søvnløs nat. Når de dæmpede genets aktivitet med medikamanter, blev patienten derimod lige så træt som alle andre villle være det.

Præcist hvad der foregår i kroppen, ved forskerne ikke, for genet Bmal1 er et regulerende gen. Det vil sige, at det hæmmer og fremmer andre geners aktivitet, så næste del af arbejdet består i at finde ud af, hvad det i grunden er, der foregår.

Hvis de får fremstillet en effektiv medicin, vil den komme mange mennesker til gavn, for dårlig nattesøvn er meget udbredt. Hver femte dansker har haft søvnproblemer, og for hver tiende er det et langvarrigt problem. 300.000 danskere lider af træthed i hverdagen af den årsag, konstaterer Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital. Så en medicin, der lader dig komme huritigt over trætheden, vil kommer belejliget.

Drukturen på en hverdag vil medicinen derimod ikke hjælpe ret meget på, for selv om der nok er noget træthed i kroppen efter en nats festligheder, så består det væsentligste problem i den tilbageværende alkohol og i de giftstoffer, som leveren nedbryder alkoholen til.

I første omgang bliver en given medicin desværre kun lavet til mus, for det er sådan nogle forskerne har givet ekstra kopier af genet Bmal1.

Du kan læse mere på EurekAlert og i Politiken.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.