Monday, December 4th, 2023
Postet i: Fysik, Teknik |

Svævende drinks i studenterbaren

levitate

Hvis du mangler det helt rigtige til den næste fest, så hæng på, for her er opskriften på svævende drinks.

Videnskaben har efterhånden fundet en del måder at få ting og sager til at svæve på. Den effektiveste metode er magneter, som desværre ikke virker på fx glas, alkohol og edderkopper. Lydbølger er lidt svagere, men virker til gengæld på alle materialer.

Levitator lavet af standard apparater
Ved at sætte en række standard instrumenter sammen og tilføje en enkelt 3D printet del, fik en gruppe forskere fra University of Bristol i UK lavet en levitator, som kan løfte forskellige småting som knapper, småsten og overraskede insekter. Lydbølgerne kommer fra lidt forskellige retninger, og derfor kan små objekter ballancere imellem sæt af bølger. Oven i købet kan bølgerne løfte flere forskellige ting ad gangen til lidt forskellig højde afhængigt af tingenes fysiske egenskaber. Bølgerne er i øvrigt så lavfrekvente, at de næppe er hørlige.

Studerende kan bygge deres egen
Forskergruppen glæder sig over, at levitatoren gør det muligt at undersøge objekter uden, at noget rører ved dem. Så kan man nemlig undersøge dem uden at påvirke dem eller lægge glas over dem. Gruppen tilføjer, at studerende vil være i stand til at bygge deres egen levitator, hvilket rimeligvis garanterer, at de hjemmegjorte apparater ikke vil blive brugt til noget fornuftigt i videnskabelig forstand. Men svævende drinks og overraskede edderkopper vil sikkert blive udbredt i fremtidens kollegiebarer.

Hvis du selv har ambitioner om at bygge en levitator, så kan du få et hurtigt overblik over ingredienserne på EurekAlert. Detaljerne finder du i magasinet Review of Scientific Instruments.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.