Sunday, September 24th, 2023
Postet i: iScience, Mennesket | |

Farvede kvinder lider under sminken

Obama familien har gjort noget ved hårets krøller, og det er både almindeligt og ofte også skadeligt. Med mindre man simpelthen klipper krøllerne af. Foto Pixabay

Obama familien har gjort noget ved hårets krøller, og det er både almindeligt og ofte også skadeligt. Med mindre man simpelthen klipper krøllerne af. Foto Pixabay

Skønhed er et ideal for de fleste, og makeup indgår i at opnå idealet, men makeuppens skadelige kemikalier rammer kvinder forskelligt, viser forskningen.

Det er især farvede kvinder, der bliver ramt af makeuppens kemi, og grunden er lige til, konstaterer forskerne bag undersøgelsen. Skønhedsidealet ligger nemlig tæt op ad en hvid kvinde, og derfor skal kvinder af andre etniciteter bruge mere makeup for at leve op til idealet.

Socialt pres mod en hvidt ideal
“Presset for at opfylde vestlige idealer for skønhed betyder, at kvinder med afrikansk, spansk og asiatisk udseende bruger mere af skønhedsprodukterne, og dermed udsætter de sig for højere doser kemikalier, som vi ved er sundhedsskadelige. Anvendelse af skønhedsprodukter er en kritisk, men undervurderet kilde til skader på fostre og børn”, forklarer Ami Zota fra Milken Institute School of Public Health ved George Washington University. Hun står bag de nye resultater, har asiatiske rødder og bruger selv makeup.

Skadelige stoffer
Listen over skadelige kemikalier i makeup er lang og forskellig fra land til land. Makeup til afblegning af hud indeholder fx ofte steroider eller det giftige metal kviksølv. Produkter til at glatte håret for sorte kvinder kan indeholde østrogen, hvilket især er skadeligt for piger netop når skønhedsidealer ligger dem mest på sinde. Visse brusesæber, som fabrikanterne hævder specifikt fjerne kropslugt, indeholder stoffer, som kan skade et foster.

Svært at løse problemet
At divergerer kvinders skønhedsideal, er imidlertid ikke en enkel proces, og det er også svært at ændre på industrien bag skønhedsprodukterne. Produkterne giver nemlig en årlig global omsætning på omkring 2.500 milliarder kroner, eller mere end det dobbelte af de danske offentlige udgifter.

Du kan få flere detaljer om etnicitet og kvinders brug af makeup ved EurekAlert, og hele studiet er offentliggjort i magasinet American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi links i teksten.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.