Friday, February 21st, 2020
Postet i: Jorden, Sensation |

Find planten og pluk diamanten

OK det er ikke helt så let som bare at finde planter og plukke diamanter. Men hvis det var det, ville diamanterne jo heller ikke være ret meget værd.

OK det er ikke helt så let som bare at finde planter og plukke diamanter. Men hvis det var det, ville diamanterne jo heller ikke være ret meget værd.

Hvis du keder dig i naturfagsundervisningen, så træk persillen ud af ørene nu, for nogle planter kan forme din fremtid i diamanter.

Planten Pandanus candelabrum vokser i det vestafrikanske land Liberia, og den er sjælden. Forskning viser endda, at den er præcist lige så sjælden som den type klippe, der kan indeholde diamanter, Kimberlit. For planten vokser kun lige over de klipper.

Klipperne gøder Pandanus candelabrum
Diamantplanterne vokser ved kimberlitter, fordi den type klipper indeholder ting, som de skal bruge, og det er heldigvis ikke diamanterne, det handler om her. Det er derimod den magnesium, kalium og phospher som kimberlit også er rig på. Pandanus candelabrum har med andre ord brug for overmåde store mængder af præcist de samme næringsstoffer som alle andre planter, og som landmændende gøder markerne med her hjemme.

Mellem rødderne på planten Pandanus candelabrum, er der en god chance for at finde diamanter. Foto: Marco Schmidt.

Mellem rødderne på planten Pandanus candelabrum, er der en god chance for at finde diamanter. Foto: Marco Schmidt.

Diamanter ved hver hundrede plante
Der er desværre ikke diamanter imellem rødderne på alle planterne, for det er kun godt hver tiende kimberlit, der indeholder diamanter, og du skal desuden finde diamanter omkring ti steder, før du har fundet en kimberlit med diamanter af nogen værdi. Liberia er rig på diamanter, og salget af dem var med til at financiere den uhyre blodige borgerkrig i landet i 1990’erne. Salget af disse ‘bloddiamanter’ tvang verdens producenter af diamanter til at lave et certificeringssystem, som skulle holde netop bloddiamanterne ude af markedet.

Kimberlit leverer verdens diamanter
Kimberlit er vulkanske klipper, og de er dannet ved opsmeltning af andre klipper nogle hundrede kilometer nede i Jorden, hvor diamanter kan vokse til en pæn størrelse. Med lidt held har den varme og flydende kimberlit taget nogle af dem med sig op imod overfladen, hvor kimberlitten størkner. Her ligger den intimt sammen med sine diamanter, til vejr og vind har nedbrudt klipperne til en meget næringsholdig jordbund, som Pandanus candelabrum stortrives i.

Geobotanik
At søge efter mineraler ved at kigge efter planter er en almindelig disciplin, som hedder geobotanik. Man bruger den også til at finde kobber, og den smukke blomst Ocimum centraliafricanum kaldes endda kobberblomst. En mere dagligdags anvendelse af botanikken er at spotte planterne i en eng eller græsmark for at vide, hvor du synker i så gummistøvlerne bliver hængende.

Hvis du er nysgerrig efter at udnytte botanikken til noget fornuftigt, så kan du læse mere om diamanter og planter på GeologiIn, og der er et godt link til mere viden på wikipedia.com

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.