Saturday, December 10th, 2022
Postet i: iScience, Mennesket |

Efter slankekuren vender kiloene tilbage, fordi kroppen vil have dem

Efter slankekuren vender kiloene tilbage, fordi kroppen vil have dig på toppen igen. Toppen forstået som den fede vægt. Derfor Justerer den lidt hist og pist og vinder. Foto: Pixabay.

Kun hver femte slankekur holder og giver en lavere vægt på sigt, for efter slankekuren vender kiloene tilbage til kroppen. Og det handler ikke bare om dine dårlige vaner.

En slankekur kan godt pille nogle kilo af kroppen, men efter fire ud af fem slankekurer vender kiloene tilbage igen. Det er resultatet af en ny norsk undersøgelse af effekten af en god og velplanlagt slankekur blandt 34 fede nordmænd. Deres gennemsnitsvægt før slankekuren var 125 kilogram. Tankevækkende er det ord, der bedst beskriver resultaterne af undersøgelsen, der viser, at efter slankekuren vender kiloene tilbage. Vi tager de tre konklusioner en ad gangen.

 

Slankekurens vægt holder ikke fordi sulten følger med

Der er ganske rigtigt slankekurer, hvor man ikke føler sult, men kroppen er ikke indrettet til at tabe sig. Faktisk regner kroppen et vægttab for et problem, selv når vægten har rundet 125 kilogram. Når den registrere for lidt energi, sender den derfor enzymet ghrelin ud i blodet, og så begynder du at spise, hvis du ikke kæmper imod.

 

Kroppen er uening med slankekuren om idealvægten

Kroppen stopper endda ikke med at producere ghrelin, når du har nået din idealvægt og stopper slankekuren. Faktisk bliver den ved med at producere ghrelin resten af dine dage, for at få dig op på det, som kroppen regner for din idealvægt. Nemlig den højeste vægt du har været oppe på. Derfor kan du aldrig stoppe slankekurens disciplin, for kiloene sniger sig tilbage igen, så snart du sænker paraderne.

 

Efter slankekuren bruger kroppen mindre energi

Men det er værre endnu. En krop, der har tabt en masse vægt og er kommet ned på 80 kg, bruger mindre energi end før. Der er to grund til det faktum:

Den fede krop bruger mere energi til at gå, trække vejret, sove, ja til alt. Efter slankekuren skal man derfor spise betydelig mindre end før, fordi dette ekstra energiforbrug er forsvundet.

Men man skal endda spise mindre end kollega, der aldrig har vejet mere end den valgte idealvægt. Den slankede krop sparer nemlig på energien, for at komme op i vægt igen. Hvis man har slanket sig til en vægt på omkring 80 kg, så skal man derfor typisk spise omkring 400 kalorier mindre om dagen end den evig slank kollega. Det svarer til en komplet morgenmad eller fire bananer mindre hver dag.

 

Selv efter en god slankekur vender kiloene tilbage

Nu kunne man indvende, at nordmændene bare havde valgt en elendig slankekur til deres forsøg, men det er ikke forklaringen på, at kiloene vender tilbage efter slankekuren. De 34 forsøgspersoner vejede i gennemsnit 125 kg før kuren, og de fik en grundig intro med træning, undervisning, viden om energiindhold i kost og meget mere hver sjette uge i begge de to år, som kuren varede. De tabte 11 kg i gennemsnit, og kun 20% af dem holdt den nye vægt efter kuren var ovre.

Du kan læse mere om, at efter slankekuren vender kiloene tilbage.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.