Kaffe er godt for helbredet og det er te også. Under bestemte omstændigheder forlænger de faktisk dit liv. Det er ikke koffeinen der gøre det, men molekyler i duften.
Både kaffe og te redder liv. Det handler især om hjerte-kar-sygdomme som åreforkalkning og deraf følgende dårligt blodomløb, blodpropper og hjertestop. Men bestemte stoffer i te og kaffe hæmmer også de oxidanter, som nedbryder kroppens proteiner, fedtstoffer og DNA, og som bidrager til at du ældes.
Koffein har ikke noget med sagen at gøre. Det er derimod polyphenolerne, det handler om. Stoffer der giver duft og smag til te og kaffe.
Kaffe helbreder ved 3 til 6 kopper om dagen
Ved at drikke mellem tre og seks kopper kaffe om dagen reducerer man den forventede dødelighed med 17 %. Ser vi på specifikke sygdomme, så er det især leversygdomme, man ikke så let dør af. Men hjerte-kar-sygdomme er vigtigere for dødeligheden, fordi de rammer så mange mennesker.
Tre til seks kopper kaffe om dagen lyder måske af en del, men et moderat kaffeforbrug ligger faktisk der omkring, viser flere forskellige videnskabelige undersøgelser.
Cykelryttere performer i øvrigt bedre, når de drikker kaffe. De kommer op til ni sekunder hurtiger i mål på en fem kilometers tur. Det lyder ikke af meget, men forskellen mellem guld og slet ingen medalje er mindre end ni sekunder på de fleste distancer.
Te helbreder når det er en vane
Det kræver mindst tre kopper te om ugen eller en vane for at drikke te oftere end det, hvis man vil sænke dødeligheden med 15 %. Hvis vi kun taler om en fatal blodprop, så falder dødeligheden endda med 22 %.
Tilsyneladende er der tale om en gavnlig effekt over tid. Forskerne konstaterer nemlig, at folk, som har drukket te i mange år, har en større helbredseffekt af deres te drikkeri. Te helbreder tilsyneladende mænd mere end kvinder.
Sort te ser dog ikke ud til at have nogen særlig effekt på helbredet, men grøn te har. Her peger forskerne igen på de aromatiske stoffer polyphenolerne. I den grønne te er de nemlig bevaret, medens de er nedbrudt i den sorte te. Forskerne konstaterer desuden, at i den udstrækning, der er polyphenoler i den sorte te, så bliver de bundet og dermed uvirksomme, hvis man hælder mælk i teen.
Kakao og vin er også godt
Både kakao og rødvin har også en gavnlig effekt på helbredet i form af polyphenoler. Men for rødvinen ser det desværre ud til, at skaderne ved alkoholen overskygger de gavnlige effekter af de øvrige stoffer.
Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookies
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.