Saturday, August 13th, 2022
Postet i: Mennesket |

Kaffe styrker hukommelsen

En stærk kop kaffe forbedre hukommelsen. Foto: SINC.

En stærk kop kaffe forbedre hukommelsen. Foto: SINC.

Kaffe styrker langtidshukommelsen, og blot én stærk kop kaffe er nok til at gøre en forskel. Det er i modstrid med tidligere antagelser, men samtidig heldigt i en verden, hvor den gennemsnitlige voksne indtager, hvad der svare til en stærk kop kaffe om dagen.

“Vi har altid vist at koffein har en kognitiv forbedrende effekt, men dens specifikke effekt med at styrke minderne og gøre dem resistente imod forglemmelse er aldrig blevet studere i mennesker”, forklarer Michael Yassa, som arbejder ved Johns Hopkins Universitet og er en af forskerne bag det nye resultat

Hukommelse for forskelle
Det er primært hukommelsen for detaljer og dermed muligheden for at opdage forandringer, koffeinen styrker. Forskerne lod deres forsøgspersoner se en række billeder, og fem minutter efter de havde set dem, fik de en tablet med 200 milligram koffein. Næste dag så de igen en række billeder, men kun nogle af dem var med i blandt billederne på den første dag. Desuden var der en del billeder, som lignede et fra dagen før, men der var detaljer til forskel. Netop de lidt forandrede billeder blev spottet af de koffein-dopede forsøgepersoner. En anden gruppe forsøgepersoner, som ikke havde fået koffein, klarede husketesten lige så godt som den første – på nær når det kom til de lidt forandrede billeder.

At forskerne gave koffeinen til forsøgepersonerne, efter de havde set billederne, skyldes, at de ikke ønskede at teste, om en mere opvakt person er bedre til at kigge på billeder. Forsøget handlede kun om evnen til at huske i 24 timer, så derfor fik de koffeinen, da de skulle til at huske. Du kan læse mere om forskerne bekræftelse af, at det er helt i orden at drikke kaffe, for koffein forbedre hukommelsen.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.