Tuesday, September 27th, 2022
Postet i: Universet |

Fjern planet fotograferet

Som en lysende prik hvirvler den gigantisk store planet Beta Pictoris b omkring sin sol, stjernen Beta Pictoris. Foto: Christian Marois, NRC Canada

Som en lysende prik hvirvler den gigantisk store planet Beta Pictoris b omkring sin sol, stjernen Beta Pictoris. Foto: Christian Marois, NRC Canada

Planeter omkring fjerne stjerne kan forskerne nu fotografere med et nyt apparat. Den første portrætterede planet er Beta Pictoris b, som er en gasgigant, der kredser om en stjerne mere 63 lysår borte.

“De fleste planeter, vi kender i dag, er kun kendt på grund af indirekte metoder, som fortæller os, at planeten er der, lidt om dens kredsløb og masse, men ikke ret meget andet,” forklarer Bruce Macintosh fra Lawrence Livermore National Laboratory. “Med GPI kan vi direkte afbillede planeter omkring stjerner – det er lidt som at dissekere systemet og dykke ind i planeternes atmosfæriske opbygning og karakteristika.”

Første gang planeter bliver set
Indtil i dag har forskerne påvist, at der er planeter omkring et stort antal stjerner, som er mange lysår borte fra vores egen stjerne, Solen. De har dog hverken set eller fotograferet planeterne, men blot fundet ud af, hvor de er, ved at lede efter de skygger og bevægelser planeterne kaster på deres stjerne.

Plant fotograferet med infrarødt lys
Billederne bliver taget med infrarødt lys, som stammer fra den varme, planeten danner under sin tidlige sammentrækning ved sin dannelse. Dermed er det specifikt planeter, som er nydannede og som desuden er såkaldte gasgiganter lige som planeten Jupiter, forskerne kan fotografere. Fotoapparatet hedder Gemini Planet Imager, og det er monteret på et af verdens største teleskoper: otte-meter teleskopet Gemini South, som står oppe i Chiles bjerge.

Bruce Macintosh og hans kolleger viste deres første billeder frem på det 223’ende møde i American Astronomical Society i Washington. Du kan læse mere om de første fotografier af fjerne planeter og se billederne af fjerne planeter.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.