Thursday, November 21st, 2024
Postet i: Mennesket |

Musisk anhedonia – måske kan du bare ikke lige musik

Man kan godt have noget imod en koncert med fx Celine Dion, men for mennesker med musisk anhedonia starter problemerne med, at hun laver musik. Foto: Anirudh Koul.

Man kan godt have noget imod en koncert med fx Celine Dion, men for mennesker med musisk anhedonia starter problemerne med, at hun laver musik. Foto: Anirudh Koul.

Nogle mennesker tager ikke musik ind som noget kønt. Den lidelse hedder nu musisk anhedonia, og den har ikke noget med musikstil, lyrik eller lydniveau at gøre. Det handler om hjernes måde at behandle musikken på, for hos disse mennesker gør den det bare anderledes.

Musik går galt i hjernen
“At finde disse individder kan være meget vigtigt for at forstå den basale basis for musik. Det vil sige at forstå, hvordan en gruppe noder bliver oversat til følelser,” forklarer Josep Marco-Pallarés fra Univesity of Barelona. Han konstaterer, at nogle mennesker holder af musik, fordi neuronerne i hjernen sender dem ind i vores belønningssystem. Når det aktiveres, har vi det godt, og de fleste mennesker har det godt med musik.

Glæde ved musik testet grundigt
Forskerne satte et kompliceret system op med både tests og spørgeskemaer for at teste tre gruppe af forsøgspersoners fornemmelse for musik. De tre gruppe bestod af henholdsvis en musik-elskende gruppe, en gruppe med musisk anhedonia og en mellemgruppe. Resultatet viste, at folk med musisk anhedonia faktisk har et normalt belønningssystem i hjernen. Derfor kan de fint nyde forskellige oplevelser, men musikken er ikke inkluderet. For dem er musik bare støj. Du kan selv udfylde spørgeskemaet og teste din egen musikkærlighed, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har musisk anhedonia, eller om det er dine teenagers, der har dårlig musiksmag.

Forskerne offentliggør deres resultater i det videnskablige tidsskrift Current Biology. Du kan læse mere om, at mennesker med musisk anhedonia ikke nyder musik, selv om de iøvrigt helt normale.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.