Tuesday, November 12th, 2024
Postet i: Universet | |

Gigant stjerne eksploderet i Gamma blitzs

Grafik: NASA

Grafik: NASA

Tidligere i år lyste en fjerne eksploderende stjerne så voldsomt, at enhver kunne se den med en almindelig kikkert, selv om den var næsten fire milliarder lysår borte. Et glimt af gammastråling ramte Jorden samtidig, og det var blandt de kraftigste, man har målt. To ting der til sammen gør den afdøde stjerne enestående.

Meget sjældent fænomen
Det er meget specielt, at forskerne både kunne måle gammastrålingen og se den eksploderende stjerne på en gang, så her har de fået vigtig ny viden, forklarer astronom Daniele Malesani fra Niels Bohr Instituttet i København. Det er dels selve denne type eksploderende stjerner, de lærer mere om, men også det tidlige univers. At stjernen eksploderede fire milliarder lysår borte betyder samtidig, at den eksploderede for fire milliarder år siden, og det specielt.

Nu viden om det tidlige univers
Langt de fleste af denne type stjerner eksploderede for op imod ti milliarder år siden, og derfor bruger forskerne disse stjerner til at lave modeller for forholdene i det tidlige univers. Tilsyneladende kræver deres dannelse jo en særlig struktur i Universet, som ikke findes mere. Men på en afstand, som svarer til lysets rejse på ti milliarder år, er det svært for forskerne at sige ret meget om selve eksplosionen og stjernen. Denne gang har de til gengæld kunnet måle på den langvarige eksplosion i et par måneder og samtidig kunnet se stjernen eksploderer, og det giver dem adgang til megen ny viden om det tidlige univers.

En gigant stjerne
Den eksploderende stjerne havde 20-30 gange så stor masse som Solens. Fordi en tung stjernes tyngdekraft er meget stor, var den meget kompakt. Den slags stjerner kaldes Wolf Rayet-stjerner, og modsat alt logik brænder de meget hurtigere ud end mindre stjerne. Det tog dens lys 3,75 milliarder år at nå frem til os på Jorden, og dermed ligger den langt uden for vores egen galakse Mælkevejen. Ved dens død var universet omkring 9,9 milliarder år gammelt.

Bag studiet står blandt andre astrofysiker Daniele Malesani fra Dark Cosmology Centre på Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet. Han er tilknyttet forskergruppen på NASA’s Swift Satellit, som har lavet målingerne. De er publiceret i Science, og du kan læse mere om dette gigantiske gamma glimt og den eksploderende stjerne.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi links i teksten.