Tuesday, September 27th, 2022
Postet i: Biologi | |

Myrer er viscoelastiske – flydende og elastiske på en gang

  • nov 19th, 2013
  • Steen Laursen
  • Biologi
An ant raft stays on top of the water

En gruppe myrer kan flyde som en tømmerflåde. Det er en ekstra egenskab ud over at myrer er viscoelastiske. Foto: Nathon Mlot

I nogle tilfælde hæfter myrer sig sammen til en lille tømmerflåde, som faktisk kan flyde på vandet. Flåden er yderst effektiv og forbliver både sammenhængende og flydende, hvis man giver den et lille skub ned ad med en pind. Desuden er myrerne viscoelastiske, når de hæfter sig sammen i sådan en flåde.

Myrer er viscoelastiske med næb og klør

Den lille tømmerflåde laver myrerne ved at hæfte sig sammen med hinanden med kæber og ben, så de danner en tredimensional strukturer. På den måde kan de også hæfte sig sammen og danne en kugle af myrer. I den struktur er de pludselige både elastiske som gumme og flydende som honning på en gang. Hvis man trykker på bolden flader den ud, men den genvinder sin form som en gummebold. Lader man den derimod ligger lidt, så flyder den langsomt ud. Materialer med den egenskab er viscoelastiske.

Faktisk er de hede klipper mange hundrede kilometer nede i Jorden også viscoelastiske, så på den måde ligner en gruppe myrer faktisk de nogle tusinde grader varme klipper i jordens indre. Du kan læse mere om myrers viscoelastiske egenskaber, og her finder du også se en, der viser forskernes eksperimenter. Det kunne godt minde om en facinerende leg.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi links i teksten.