Tuesday, November 12th, 2024
Postet i: Fysik, Universet |

Higgs partikel vil knuse Universet

På laboratoriet CERN i Schweitz fandt fysikerne Higgs partikel tidligere i år, og finder de ikke flere nye partikler, vil Higgs partikel rive Universet i stykker. Foto: CERN

På laboratoriet CERN i Schweitz fandt fysikerne Higgs partikel tidligere i år, og finder de ikke flere nye partikler, vil Higgs partikel rive Universet i stykker. Foto: CERN

Partikelfysikerne fandt Higgs partikel i år, og nu viser beregninger, at den helst ville gøre alt i Universet så ubegribeligt tungt, at det vil falde sammen i en masse ubegribeligt tunge centre. Det er beregninger af, hvordan partikler påvirker hinanden, der giver det resultat.

Higgs partikel er den senest fundne af de såkaldte elementarpartikler, og lige som elektronen er grundformen af elektrisk ladning og fotonen er grundformene af lys, så er Higgs partikel den, der giver masse. Men som universet ser ud til at være sat sammen, så vil Higgs partikel hellere give alt en masse, der er omkring 100 millioner milliarder gange større end nu. Reelt vil alt i Universet i så fald blive suget ind i en masse super tunge områder.

Måske holder beregningerne ikke
Ifølge forskernes beregninger kan Universet bestå i sin nuværende ustabile tilstand i mange milliarder år endnu, før det kollapser. Men forskernes beregninger er kun korrekte, hvis de kender alle de elementarpartikler, der findes, og på laboratoriet CERN i Schweiz arbejder andre forskere på at finde flere partikler.

Universet har i øvrigt været igennem et tilsvarende kollaps for milliarder af år siden, så der er ikke noget overraskende i, at det kan ske igen. Resultatet stammer fra Jens Krog fra CP3-Origins på Syddansk Universitet og fire af hans kolleger, og de har publiceret det i det videnskabelige tidsskrift Journal of High Energy Physics.

Du kan læse originalartiklen om, hvordan Higgs partikel vil knuse Universet.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.