Tuesday, September 27th, 2022
Postet i: Biologi | |

Juvel-farvede biller

Caption This image shows one of the new species, Baconia katieae, a rare example of body maculation. Credit Michael S. Caterino

85 nye smukke biller af slægten Baconia er kommet for dagen i Nord- og Sydamerika, og fascinerende nok er kun en del af de nye insekter fundet direkte i naturen. Verdens biller er nemlig så mange og har så fine detaljer, at det er almindeligt, at forskerne opdager, at eksemplarer i museernes samlinger faktisk er helt nye arter.

En overset slægt
Mange andre grupper af biller er kendt for spektakulære farvemønstre, men hidtil har slægten Baconia været overset, forklarer hovedmanden bag opdagelsen af billerne, Michael Caterino fra Santa Barbara Museum i Californien. “Selv billespecialister er forbløffet over de fantastisk farvede Baconia-biller.”

Hvad billerne bruger farverne til, ved forskerne endnu ikke. De fleste af billerne lever af at forfølge og spiser andre biller og larver. Fordi Basconia-billerne har en ret flad krop, kan de forfølge deres ofre ind under barken på de afdøde træer.

Juveler i det skjulte
De små juvelfarvede biller har holdt sig ukendte, fordi de er ekstremt sjældne. I mere end 20 museers samlinger har forskerne fx kun fundet en eller to eksemplarer af flere end halvdelen af arterne. ”Biodiversitet er en ydmyg videnskab”, medgiver Michael, og fastslår at dette kun er toppen af isbjerget inden for slægten Baconia. Hans inderligste håb er, at fundet af de mange nye arter vil inspirere folk til at gå ud og søge efter flere biller af denne og andre grupper.

Bille-slægten Baconia består nu af 116 arter. Den er oprindeligt navngivet efter Francis Bacon, som var en fremtrædende og eksperimenterende britisk filosof og kunstner fra omkring år 1600.

Få mere at vide om billerne af Bascon-slægten

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi links i teksten.