Monday, December 4th, 2023
Postet i: Biologi, Sensation |

Venus fluefælde æder insekter, men ikke sine bestøvere

Venus Fluefælde er en insektædende plante, men den skelner imellem insekterne. Den langhornede bille i blomsten her, er et af de insekter, planten ikke spiser, for de er gode bestøvere. Foto Clyde Sørensen.

Kødædende planter spiser insekter, men de bliver også bestøvet af insekter, så de skal skelne imellem frokost og elsker.

Insekter er en lækker mundfuld for mange rovdyr, og også for kødædende planter som Venus Fluefælde. Planten fanger insekterne ved at klappe to behårede blade sammen om dem, og derefter opløser den insekterne og fortære det meste af dem. Der er smart, men på den anden side skal planten også bestøves af insekter, og heldigvis undgår netop de insekter at blive spist.

 

Venus Fluefælde har forskellige insekter i fælder og blomster

En gruppe forskere har været ud og kigge på over 200 Venus Fluefælder i deres naturlige omgivelser, og forskerne fandt omkring hundrede forskellige insekter på planterne. Men planterne spiste slet ikke de tre arter, som var bedst til at bære deres pollen omkring. Det var to biller og en smuk grøn bi. Faktisk viste det sig, at planternes insektkost bestod af ca 80 % kravlende insekter og 20 % flyvende. Omvendt var 87 % af insekterne i blomsterne flyvende.

 

Højde og farve sorterer gæsterne ved en Venus Fluefælde

Venus Fluefælde adskiller tilsyneladende frokostgæster og frokostmenu ved sin egen opbygning. Bladene med den indbyggede fælde sidder nemlig nede ved jorden, så hvis man kommer gående til planten, så møder man først dem. Blomsterne sidder derimod på stilke et stykke over jorden, så det kræver vinger, at komme op til dem. Med mindre man er frisk på at løbe spidsrod imellem fælderne. I øvrigt har fælder en en anden farve end blomsterne, og derfor appellerer de til andre insekter end blomsterne.

Nu vil forskerne undersøge, om Venus Fluefælde også udsender kemiske stoffer, som lokker insekter ind i fælderne.

Du kan læse mere om at Venus Fluefælde inviterer gående insekter til frokost med mere skumle bagtanker end flyvende insekter. Og så synes vi, at du lige skal nyde et billede af den smukke grønne bi, som Venus Fluefælden har valgt til en af sine tre elskere.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.