Monday, December 4th, 2023
Postet i: Biologi |

Insekters sexliv som forstening

To cikader forstenet i deres kønsakt har forskerne fundet i det nordøstlige Kina. Det er sjældent, at finde insekter i den situation, så forskerne kan nu studere forsteningen og lære mere om denne særlige del af insekternes liv for 165 millioner år siden. Med den alder stammer de to insekter fra midten af dinosaurernes epoke på Jorden, Juratiden.

For 165 millioner år siden parede skumcikader sig nogen lunde som i dag. Foto: Li S, Shih C, Wang C, Pang H, Ren D, Forever Love

For 165 millioner år siden parrede skumcikader sig nogen lunde som i dag. Disse to cikader gør det stadig. Foto: Li S, Shih C, Wang C, Pang H, Ren D, Forever Love

64283

Detaljerne i de forstenede insekter er så fine, at forskerne kan se, at de to insekter parrede sig bug mod bug. Og at kønsorganerne stadig er der, hvor de to dyr brugte dem sidst. Dong Ren er hovedmand på resultatet, og han forklarer:
”Vi fandt disse to meget sjældne kopulerende skumcikader, og de giver et indblik i en interessant insektopførsel og vigtige data til forståelse af deres parringsposition og kønsorganernes orientering i den mellemste juraperiode.”

Skumcikader i Danmark
Skumcikader findes stadig på Jorden og også i Danmark. Deres larver beskytter sig ved at omgive sig med en spytklatagtig masse af små bobler i slim. Fundstedet for de to gamle cikader ligger nær landsbyen Daohugou i Indre Mongoliet, som trods navnet er en del af Kina. Her er der fundet mange andre meget velbevarede forsteninger, som blev begravet i vulkansk aske i Juratiden. Blandt dem også gigantlopper, som kan have levet af dinosaurblod.

Dong Ren og hans kolleger fra Capital Normal University i Kina har publiceret deres resultater i open access magasinet Plos One. Du kan læse mere om kopolerende forstenede insekter.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi links i teksten.