En nordamerikansk myreart tager slaver blandt nært beslægtede arter. Den nederste myre er slavejægeren og den øverste slaven. Foto: Miriam Papenhagen.
Myrer af en millimeter lille art tager andre myrer som slaver. Metoden er simpelthen at marchere ind og hente yngel eller voksne myrer i andre arters boer, hvor beboerne normalt ikke reagerer på det.
Den nye myreart har fået navnet Temnothorax pilagens, og hvert dyr er kun godt to og en halv millimeter stor. De jager slaver inden for nogle få kvadratmeter skovbund i det østlige USA, og det er to beslægtede myrearter, de udnytter. Ofrene har deres bo i hule nødder og agern, hvor de er godt beskyttet af de tykke vægge, og der er kun et millimeter stort indgangshul.
Camouflage dækker over myrernes angreb
Men slavejægerne er lige så små som ofrene, og de angriber med en blanding af kemiske camouflage og fornem fægtekunst. Myrer genkender bofæller på kemiske signaler, men slavejægerne forvirrer ofrene, så de ikke opdager, at der er fremmede i boet. Derfor kan grupper på typisk fire jægerne uforstyrret hente de slaver, de skal bruge.
Myrer slagter alle modstandere
Nogle gange bliver de alligevel afsløret, men de stikker meget præcist og effektivt deres brod i ofrerens hals. Et opgør betyder derfor typisk, at op imod alle de angrebne myrer dør under opgøret, medens slavejægerne alle slipper levende fra det.
Fra jægernes synspunkt er det bedst at komme uset ind og ud, da det giver mulighed for at hente nye slaver i det samme bo igen senere. Jægerne er så effektive, at forskerne nu leder efter årsagen til, at der alligevel er ret få af dem. Den nye arts efternavn ‘pilagens’ betyder iøvrigt ‘at plyndre’.
Forskerne bag studiet kommer fra kommer fra University of Mainz og Senckenberg Museum of Natural History i Goerlitz i Tyskland, og de offentliggør deres resultat i det videnskablige magasin ZooKeys. Du kan læse mere om at myrer tager andre myrer som slaver.
Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt links i teksten.