Monday, December 4th, 2023
Postet i: Fysik, iScience | |

Derfor skummer øllet over

Aftenens sidste øl går let tabt på grund af en kædereaktion. Foto: SINC

Aftenens sidste øl går let tabt på grund af en kædereaktion. Foto: SINC

Når du knalder øllen beslutsomt i bordet, skummer den over. Slaget sætter nemlig en kædereaktion af bobler i gang, for det sender trykbølger igennem øllet. De får eksisterende bobler i øllet til at opløse sig i mange små bobler ved den proces, der hedder kavitation.

Selvforstærkende reaktion udløser katastrofen
De små datter-bobler vokser meget hurtigere end de store moder-bobler ville have gjort, og jo større de bliver, jo hurtigere trænger de op igennem øllet. Det er en selvforstærkende reaktion, for jo hurtigere boblerne bevæger sig igennem øllet, jo hurtigere optager de CO2 fra det, og derfor vokse boblerne yderligere. Det er en kædereaktion og selvforstærkende proces, der kan blive katastrofal sidst på aftenen, når der kun er én øl tilbage.

Dette forskningsresultat bliver ikke offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift, men simpelthen præsenteret ved et møde i American Physical Society Division of Fluid Dynamics. Lokalet er formentlig baren. Overraskende nok er det i øvrigt forskere fra klassiske vinlander, der står bag de nye resultater. De kommer nemlig fra Carlos III University i Spanien og Universite Pierre et Marie Curie, Institut Jean le Rond d’Alembert i Frankrig.

Du kan læse mere om skummende øl og om kavitation.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.