Thursday, December 2nd, 2021
Postet i: Jorden |

Jordens lavaoceaner findes stadig

  • nov 20th, 2013
  • sciencef
  • Jorden
Dybt nede i Jordens, langt under havenes bund, hvor denne lave kommer frem, er der stadig store søer af den tidlige Jords globale lavaocean. Foto: NSF/NOAA

Dybt nede i Jordens, langt under havenes bund, hvor denne lave kommer frem, er der stadig store søer af den tidlige Jords globale lavaocean. Foto: NSF/NOAA

Tusinder af kilometer under vores fødder eksisterer der stadig små søer af det kogende lavaocean, som dækkede hele jorden, da den var nyfødt. De ligger på grænsen imellem Jordens flydende kerne af metal og kappen af klipper uden om. Egentlig burde de være størknet for over fire milliarder år siden, og nu ved forskerne, hvorfor de stadig er der.

Ocean bevaret fordi atomerne skifter plads
Det er en detalje, der giver forklaringen. Forskerne har fundet ud af at, det meget almindelige metal silicium omgiver sig med seks iltatomer tæt på Jordens overflade, men med hele otte atomer langt nede i Jorden. Det giver en mere kompakt struktur. Derfor er lava i dybet næsten dobbelt så tungt som ved overfladen, og det flyder desuden meget trægt. Af den grund delte fortidens lavaocean sig i et letflydende øverst og et tyktflydende i dybet. Det betød at det nederste kun meget langsomt mistede varme, og lidt af det eksisterer derfor stadig.

Lava analyseret under mikroskop
Det resultat er forskerne kommet til ved at varme en mikroskopisk prøve af den vulkansk klippetype basalt op til 3000 grader og udsætte den for et tryk, der svar til en dybde på 1.400 kilometer. Derved kunne de nemlig måle, at atomerne af ilt og silicium ændrede pladser. Dermed bekræfter forsøget en ældre teori om, at det tidlige lavaocean var todelt. De dybtliggende søer af lava har andre forskerne fundet ved at studere, hvordan rystelserne fra jordskælv trænger igennem Jorden. Enhver grænse imellem forskellige dele af Jorden ændrer nemlig lidt på rystelsernes vej igennem vores klode.

Der er forskerne doktor Steve Dunn og professor James Durrant fra hhv Queen Mary University of London og Imperial College London, der står bag studiet, og de har publiceret idet i magasinet Advanced Materials today.

Du kan læse mere om forsøget der bekræfter opbygningen af den tidlige Jords lavaoceaner.

Hvis du kunne lide artiklen, så følg os på Facebook eller abonner på vores nyhedsbrev. Det kommer kun en eller to gange om ugen. Her på ScienceFix lægger vi vægt på fakta og forskning, derfor har vi normalt en del links i teksten.